Prvi dan polaganja završnog ispita protekao u najboljem redu

1570
0
Školske klupe, učionica
Foto: www.timokpres.rs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je prvi dan završnog ispita, tokom kojeg su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika, protekao u najboljem redu.

U saopštenju se navodi da je današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagalo 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih đaka.

U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, učenici su ove godine završni ispit polagali u 522 škole.

Sutra, 28. juna, učenici će polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna, rešavati kombinovani test.

Pitanja je, kao i svake godine, pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pri čemu su testovi štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača.

Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, dok je za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, takođe, putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja, lista želja se može podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula, dodaje se u saopštenju.