Raste broj inficiranih u Boru, još 25 osoba pozitivno na COVID-19

140
0
Kovid konferencija za novinare u Boru
Foto: bor.rs

U Boru raste broj građana koji su inficirani korona virusom. Od poslednjih informacija Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar registrovano je još 25 novozaraženih. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovid pozitivnih građana je 74, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju su održali nadležni zdravstveni radnici povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Od 25 novoobolelih, dvoje je hospitalizovano, dok su ostali sa blažim simptomima, nalaze se na adekvatnoj terapiji i u kućnoj su izolaciji. Rezultati se čekaju za još 84 osobe koje su testirane na prisustvo virusa.

„Od 89 pristiglih rezultata, u prethodna dva dana imamo 29 pozitivnih rezultata, od čega su četiri kontrolna testa osoba koje su već bile pozitivne na virus. Ono što je karakteristično jeste da se starosna granica obolelih pomera ka mlađoj generaciji, pa je tako sada najzastupljenija od 40 do 49 godina. Među 25 novoregistrovanih slučajeva ima i četvoro dece, troje školskog i jedno predškolskog uzrasta. Moram da napomenem da se radi uglavnom o porodičnim kontaktima, a deca su već duže vreme u izolaciji tako da ne postoji opasnost po ostalu decu.“, rekla je ovom prilikom epidemiolog Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić.

Prema rečima nadležnih u borskom Domu zdravlja, primetno je povećan broj pregleda u kovid ambulanti, te će, ukoliko se situacija pogorša, biti predloženo uvođenje novih antiepidemijskih mera.

„Кrajnje je vreme da se uozbiljimo jer ovo je period sa mnogo rizika i ako mi sami ne sprečimo širenje ove infekcije, zaista ćemo imati velikih problema. Ovi rezultati su dokaz da se mere ipak ne poštuju, da ljudi olako shvataju situaciju ili ne veruju u nju sve dok neko njihov ne bude zaražen. Mere se moraju više poštovati jer je to jedino što nas može zaštititi“, dodala je dr Stankulić.

U Odeljenju za inspekcijske poslove grada Bora napominju da se trenutno kontroliše nošenje maski u zatvorenim prostorima, merenje temperature na ulazu u objekat, kao i postojanje dezobarijera i istaknutost obrasca sa brojem osoba koje mogu istovremeno boraviti u istom objektu, dok se u narednom periodu očekuje i kontrola nošenja maski u javnom prevozu.