Stefanović: Pomoć starijima od 65 godina i na broju 192

152
0
Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, foto: MUP RS
Dok se ne formiraju kol centri u svim opštinama osobe starije od 65 godina pomoć mogu potražiti i preko broja policije na 192, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pozivi za pomoć preko ovog broja biće upućivani ka kol centrima ili volonterskim službama.

„Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, MUP će u narednim danima biti kontakt tačka za sve ljude starije od 65 godina koji se nalaze u izolaciji u svojim domaćinstvima“, rekao je Stefanović.

Preko kol centara, koji će biti formirani, najstariji sugrađani jednim pozivom moći će da dobiju volontere koji će im otići u kupovinu, a usluga dostave namirnica biće besplatna.

„Mi ćemo, u saradnji sa drugim državnim institucijama, vrlo brzo imati brojeve telefona kol centara u svim opštinama u Srbiji, na koje će stariji sugrađani moći da se jave. Do trenutka dok to ne uspostavimo, molim vas da zovete sistem 192 preko koga će vas profesionalci iz redova policije uputiti ili na telefone kol centara koji već postoje u vašoj opštini ili će vas upućivati ka volonterskim centrima koji će funkcionisati u policijskim stanicama ili zgradama opštine“, objasnio je Stefanović.

Starije sugrađane ministar je zamolio za strpljenje, jer se očekuje veliki broj poziva. Stefanović je pozvao građane da budu oprezni i da ne nasedaju na različite ponude prevaranata koji žele da im uzmu novac.

„Niste u obavezi, niti bilo kome treba da dajete novac zato što je otišao da vam kupi namirnice i ostale potrepštine. Država Srbija ovo radi za svoje najstarije sugrađane i nemojte, osim novca koji ćete dati za ono što vam je kupljeno, plaćati za usluge donošenja hrane, lekova ili bilo čega drugog. Volonteri, pripadnici policije, vatrogasaci, ljudi iz Crvenog krsta i civilne zaštite i svih drugih koji se u ovo budu uključili biće vam potpuno besplatno na usluzi“, poručio je Stefanović.

Ministar se zahvalio svim ljudima koji su ponudili pomoć da, u ovim teškim vremenima, budu na usluzi najstarijim sugrađanima.