Naslovna Društvo Tribina u Omladinskom centru: Ko nas (dez)informiše?

Tribina u Omladinskom centru: Ko nas (dez)informiše?

19
Tribina Ko nas (dez)informiše

Zaječarska inicijativa, u ponedeljak 23. decembra, od 18 sati u Omladinskom centru, organizuje još jednu javnu raspravu u okviru serijala „Vitalne diskusije“ pod nazivom „Ko nas (dez)informiše?“

Gosti tribine biće Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a i Tanja Maksić, koordinatorka projekata u BIRNU-u koji će govoriti o medijskoj situaciji i slobodi medija u Srbiji, informisanju građana i uticaju ovih tema na celokupnu društvenu situaciju u zemlji i život građana. Deo razgovora će biti posvećen i situaciji u Zaječaru, pošto će govornici predstaviti rezultate analize sadržaja programa medija podržanih u okviru konkursa lokalne samouprave, koju su sproveli tokom ove godine.

Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju, ali i edukaciji građana jer se građani upravo oslanjaju na njih dok oblikuju svoja mišljenja i stavove prema političkim akterima i temama. Odsustvo istinitih informacija i sve veće prisustvo dezinformacija za posledicu imaju suštinsku neinformisanost građana, koja ne samo da utiče na njihove političke izbore, već i polarizuje društvo i jača nepoverenje u njemu.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Prema Indeksu medijske pismenosti iz 2018. godine, Zapadni Balkan i Turska zauzimaju najnižu poziciju u odnosu na 35 evropskih zemalja, pri čemu Srbija i Crna Gora beleže pogoršanje rezultata u odnosu na prethodne godine. Svaki treći napad na novinare na Balkanu dogodi se u Srbiji. Od 2015. godine zabeležena su 625 napada na medijske profesionalce u regionu, od čega je 221 zabeležen u Srbiji. Organizacija Freedom House je u izveštaju za 2018. godinu objavila da je status Srbije iz slobodne promenjen u zemlju sa ograničenom slobodom, delom zbog pogoršanja medijske situacije.

Otvorena pristrasnost (najblaže rečeno) dominantnih medijskih kuća, uloga javnog servisa, fizički napadi i pretnje novinarima i članovima njihovih porodica, neadekvatne sankcije, zastrašivanje, pritisci – politički, finansijski, administrativni koji rezultiraju u cenzuri i samocenzuri, dobri zakoni koji se ne primenjuju i loši zakoni koji se primenjuju, ograničen pristup informacijama, fenomen tabloidizacije društva, netransparentnost medijskog vlasništva, netransparentno finansiranje medija kroz javne konkurse na lokalnom nivou, način rada Regulatornog tela za elektronske medije koji se već godinama unazad dovodi u pitanje, atmosfera u kojoj vladajuće strukture nastoje da kontrolišu ključne izvore informacija i u kojoj objektivno i etičko novinarstvo postaje nepoželjno a nezavisni novinari bivaju etiketirani kao izdajnici – teme su o kojima će biti reči na ovoj tribini.

Javna rasprava će biti uživo prenošena na Fejsbuk stranici Omladinskog centra Zaječar.

- mesto za reklamu -
IZVORZaječarska inicijativa