U Boru nagli skok broja obolelih od virusa

125
0
Konferencija za novinare u Boru u vezi koronavirusa
Foto: bor.rs

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, od poslednjih informacija na području grada Bora registrovano je deset novih slučajeva koronavirusa, što znači da je u Boru ukupno čak 46 osoba pozitivno na virus, objavljeno je na sajtu grada.

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana povodom saopštavanja novih informacija o stanju sa virusom na teritoriji grada, rečeno je da se epidemiološka situacija pogoršava što je, prema rečima nadležnih u zdravstvu, donekle bilo i očekivano.

„Na današnji dan imamo veliki skok broja zaraženih, u odnosu na prethodne dane kada je zabeležen znatno manji broj novih slučajeva virusa, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog u borskom Domu zdravlja i dodala da je jasno da se građani ne pridržavaju propisanih mera u cilju zaštite od virusa.

Prema rečima dr Stankulić, starosna granica se pomera te je sada najzastupljenija grupa od 40 do 49 godina i čak šestoro novoobolelih je u ovoj starosnoj dobi. Dve novoobolele osobe su hospitalizovane, dok su ostale osobe asimptomatske ili sa veoma blagom kliničkom slikom i nalaze se na kućnom lečenju.

„Kako se većinom radi o porodičnim kontaktima, jasno je da se nisu poštovala uputstva pravilne izolacije, koja podrazumeva potpunu izolaciju od članova porodice, a ne samo onu od spoljnog sveta. Neophodno je da se u slučaju nemogućnosti potpune izolacije, svaka komunikacija sa zaraženim članom porodice obavlja uz nošenje maski i održavanje distance od najmanje metar i po., kazala je Stankulić.