U Srbiji potvrđeno 457 slučajeva zaraze koronavirusom

konferencija
Foto: srbija.gov.rs

Direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, potvrđeno ukupno 457 slučajeva zaraze koronavirusom, kao i da su danas, od posledica ove zaraze, preminule ukupno tri osobe.

Jovanović je na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Palati Srbija istakla da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 295 osoba, od kojih je 73 bilo pozitivno, a 222 negativno.

Ona je navela da je hospitalizovano 47 osoba, a danas do 15 časova testirano ukupno 1.456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Jovanović je saopštila da su u našoj zemlji danas zabeležena tri smrtna slučaja od posledica koronavirusa, jer je, uz dva ranija smrtna ishoda, danas u bolnici „Dragiša Mišović“ preminula i žena stara 48 godina.

Preventiva je najvažnija u zaustavljanju daljeg širenja koronavirusa u Srbiji, poručila je ona i ponovila da od ovog virusa najviše stradaju stariji ljudi.

Situacija je, kako je ukazala, teška i u drugim zemljama i država može samo uz podršku građana i poštovanje svih mera da suzbije zarazu.

Poštujte sve preporuke zdravstvenog sektora, a pre svega držite distancu, kako među svojima najbližima, tako i u radnom okruženju, naglasila je Jovanović i apelovala na sve građane, a posebno na penzionere, da ne izlaze napolje i da poštuju mere koje je donela Vlada kako ne bi doveli svoje i tuđe živote u opasnost.

Ona je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakla da su naše zdravstvene ustanove u pokrajini deo sistema države Srbije i da se svakodnevno održava komunikacija za Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, kao i ostalim zdravstvenim ustanovama, koje poštuju sve preporuke i mere koje donosi država Srbija.