Uskršnji običaji od zore do mraka: Još su naši stari poštovali tradiciju, a ovo je najvažnije uraditi čim ustanete

14
0
Foto: Pixabay

Uskrs je dan kada se poštuju brojni običaji i rituali, različiti od kraja do kraja, ali svi sa istom porukom – obnova i blagostanje.

Uskrs je najvažniji i najradosniji praznik u pravoslavnom hrišćanstvu. Slavi se vaskrsenje Isusa Hrista i donosi snažnu poruku nade, novog početka i večnog života. Pored dubokog verskog značenja, ovaj praznik bogat je običajima, simbolima i porodičnom toplinom koja okuplja generacije.

Jutarnja liturgija i praznični pozdrav: „Hristos Vaskrse!”

Uskršnje jutro počinje svečano – zvona sa crkvenih tornjeva objavljuju dolazak praznika. Vernici se okupljaju na liturgiji, a tradicionalni pozdrav „Hristos Vaskrse!“ i odgovor „Vaistinu Vaskrse!“ čuje se svuda – u hramovima, na ulicama i u domovima. Po povratku iz crkve, porodica se okuplja oko trpeze, izgovaraju se molitve, pali se sveća i kuća se okadi tamjanom.

Bez jaja nema Uskrsa. Prvo se uzima crveno obojeno jaje, poznato kao „čuvarkuća“, koje se čuva cele godine. Zatim sledi najzabavniji deo – tucanje jajima! Ko ima najtvrđe jaje, postaje „pobednik dana“. Deca obožavaju ovu igru, a radost se deli i sa gostima – svakome se poklanja po jedno jaje uz želje za zdravlje i sreću.

Narodni običaji i verovanja od zore do sumraka

Uskrs je dan kada se poštuju brojni običaji i rituali, različiti od kraja do kraja, ali svi sa istom porukom – obnova i blagostanje:

Ustajanje pre zore donosi vrednoću i zdravlje tokom cele godine.

Umivanje u vodi sa cvećem i crvenim jajetom donosi svežinu i vitalnost.

Dodirivanje jajetom po licu – veruje se da deci donosi zdravlje i rumene obraze.

Zakopavanje jaja u mravinjak priziva sreću i napredak.

Nova odeća označava simbolično „obnavljanje duše“.

Ljuske od jaja se ne bacaju bilo gde – da se ne bi zloupotrebile prema narodnom verovanju.

Čuvarkuća se čuva do sledećeg Uskrsa – kao zaštita doma.

Pobusani ponedeljak: Dani sećanja i poštovanja

Prvi ponedeljak nakon Uskrsa, poznat kao Pobusani ponedeljak, posvećen je sećanju na preminule. Obilaze se groblja, uređuju grobovi, pale se sveće i ostavljaju ofarbana jaja. U nekim krajevima ovaj dan se naziva i Vodeni ponedeljak – mladići tada polivaju devojke, simbolično ih „čiste“ i osvežavaju.

Šta se sprema za Uskrs? Tradicionalna trpeza

Praznična trpeza je bogata i raznovrsna. Pored jaja, najčešće se priprema:

Mlada jagnjetina

Pečenja i čorbe

Svečani hlebovi – pogače i kovržnjaci s umetnutim jajima
Razne salate i kolači

U nekim krajevima, posebno u Istočnoj Srbiji i Vojvodini, peku se hlebovi sa celim jajima koji se poklanjaju prijateljima i rodbini.

Porodična okupljanja i duh zajedništva

Nekada je bio običaj da porodice, svečano obučene, posle ručka prošetaju gradom i odu u kafanu – kako bi simbolično „pokazale praznik“. Danas se taj duh zadržava kroz porodične ručkove, posete i okupljanja, uz pesmu, smeh i ljubav.

Veruje se da su vrata raja otvorena od Uskrsa do Tomine nedelje, i da oni koji tada preminu – odlaze pravo u raj. Uskrs nas podseća da posle tame dolazi svetlost, da iz tuge može izrasti radost, a iz smrti – život.

Ovo je dan kada se ujedinjujemo u veri, ljubavi i nadi. Dan kada se okupljamo, praštamo, molimo i veselimo – zajedno.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde