Naslovna Društvo Zabelela se Srbija. Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca

Zabelela se Srbija. Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca

HOTEL STARA PLANINA
HOTEL STARA PLANINA; Foto: www.timokpress.rs

Prognoza vremena za Srbiju za 03. 11. 2019 god.

U većem delu zemlje oblačno i hladno, u nižim predelima sa kišom i snegom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Ponegde i u nižim predelima moguće je stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine do 10 cm, dok se u višim planinama očekuje visina snega od 10 do 25 cm. U Vojvodini se prognozira razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna od 2 do 5 stepeni.

Uveče i noću prestanak padavina u svim krajevima i delimično razvedravanje.

Stara planina; Foto: www.timokpress.rs

Izgledi vremena do kraja decembra 2019. godine

Od 04. do 09. decembra očekuju se hladna jutra i slab mraz. Prva dva dana sunčano i prohladno, zatim umereno oblačno, uglavnom suvo i malo toplije sa najvišom temperaturom od 9 do 13 stepeni. Od 10. do 12. decembra oblačno i hladnije sa kišom, u planinama sa snegom, a kratkotrajni sneg se ponegde očekuje i u nižim predelima, sa malom verovatnoćom za stvaranje snežnog pokrivača. Posle toga, do kraja decembra, očekuje se promenljivo vreme, česta kratkotrajna naoblačenja sa kišom, a u planinama sa snegom. U nižim predelima mogući su kratkotrajna susnežica i sneg, ali sa malom verovatnoćom za stvaranje snežnog pokrivača. Najizgledniji periodi za sneg su od 17. do 20-tog, kao i poslednjih dana decembra. Između padavinskih epizoda očekuje se po nekoliko suvih dana sa najvišom temperaturom od 7 do 10 stepeni (višedecenijski prosek je od 4 do 7).

Ukratko, u decembru se očekuje promenljivo vreme, česta naoblačenja sa kišom, a u planinama sa snegom. Zbog zadržavanja glavnine ciklonske cirkulacije iznad severa Evrope i preovlađujućeg zonalnog strujanja, mala je verovatnoća za ozbiljno zahlađenje i značajne snežne padavine u nižim predelima, uključujući i u Beograd. Кoličina padavina očekuje se oko i malo iznad proseka (50-80 mm).

Izglede vremena do 1. januara 2020. godine izradio je direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić.