Naslovna Društvo Zabelela se Srbija. Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca

Zabelela se Srbija. Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca

13
HOTEL STARA PLANINA
HOTEL STARA PLANINA; Foto: www.timokpress.rs

Prognoza vremena za Srbiju za 03. 11. 2019 god.

U većem delu zemlje oblačno i hladno, u nižim predelima sa kišom i snegom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Ponegde i u nižim predelima moguće je stvaranje manjeg snežnog pokrivača visine do 10 cm, dok se u višim planinama očekuje visina snega od 10 do 25 cm. U Vojvodini se prognozira razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna od 2 do 5 stepeni.

Uveče i noću prestanak padavina u svim krajevima i delimično razvedravanje.

Stara planina; Foto: www.timokpress.rs

Izgledi vremena do kraja decembra 2019. godine

Od 04. do 09. decembra očekuju se hladna jutra i slab mraz. Prva dva dana sunčano i prohladno, zatim umereno oblačno, uglavnom suvo i malo toplije sa najvišom temperaturom od 9 do 13 stepeni. Od 10. do 12. decembra oblačno i hladnije sa kišom, u planinama sa snegom, a kratkotrajni sneg se ponegde očekuje i u nižim predelima, sa malom verovatnoćom za stvaranje snežnog pokrivača. Posle toga, do kraja decembra, očekuje se promenljivo vreme, česta kratkotrajna naoblačenja sa kišom, a u planinama sa snegom. U nižim predelima mogući su kratkotrajna susnežica i sneg, ali sa malom verovatnoćom za stvaranje snežnog pokrivača. Najizgledniji periodi za sneg su od 17. do 20-tog, kao i poslednjih dana decembra. Između padavinskih epizoda očekuje se po nekoliko suvih dana sa najvišom temperaturom od 7 do 10 stepeni (višedecenijski prosek je od 4 do 7).

Ukratko, u decembru se očekuje promenljivo vreme, česta naoblačenja sa kišom, a u planinama sa snegom. Zbog zadržavanja glavnine ciklonske cirkulacije iznad severa Evrope i preovlađujućeg zonalnog strujanja, mala je verovatnoća za ozbiljno zahlađenje i značajne snežne padavine u nižim predelima, uključujući i u Beograd. Кoličina padavina očekuje se oko i malo iznad proseka (50-80 mm).

Izglede vremena do 1. januara 2020. godine izradio je direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić.

- mesto za reklamu -
IZVORRHMZ