Zbog vređanja novinara Dragani Sotirovski preti isključenje iz NUNS-a

1398
0
Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski (printskrin Jutjub Južne vesti)

Zbog nipodaštavanja novinarske profesije, kao i vređanja novinara Južnih vesti i drugih nezavisnih medija Sud časti će, kako je rekao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, razmatrati izjave gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja ima zamrznuto članstvo u tom udruženju, i odlučivati o trajnom isključenju. Odluka će, kaže, biti doneta do kraja septembra.

Pre oko 10 godina sadašnja gradonačelnica Niša, a nekada novinarka, primljena je u NUNS, ali je, kaže Bodrožić, pri stupanju na funkciju načelnice Nišavskog okruga, sama zamrzla članstvo u tom udruženju, prenose Južne vesti.

Iako tada zbog njenog staža i preporuka nije bilo sporno da postane deo udruženja, situacija je promenjena nakon serijala izjava u kojima Sotirovski potcenjuje novinarsku profesiju, novinarima drži lekcije i vređa ih, pa je i podnet zahtev za njeno isključenje. Zato će o njenom daljem članstvu odlučivati Sud časti.

„Кada je došla na funkciju načelnice Okruga, ona je sama zamrzla članstvo u NUNS-u. Međutim, sada poslednjih meseci nakon serije njenih izjava u kojima nipodaštava novinarsku profesiju, vređa kolege i koleginice iz Južnh vesti i drugih nezavisnih medija bilo je prvo razgovora, a sad smo i dobili zvanično da se Sud časti pozabavi njenim slučajem“, rekao je Bodrožić.

Dodaje da ne može da prejudicira šta će se desti, ali da će Sud časti ceniti njene izjave koje su protivne novinarskoj profesiji i koje unižavaju esnaf.

„Кoje su nerazumljive da dolaze od političara, a kamoli ako je taj političar ili političarka po profesiji novinar, to je zaista frapantno onako nešto što se desilo sa njom, očigledno da taj izliv vlasti utiče na mnoge ljude, pa i na nju“, navodi predsednik NUNS-a.

Odluku će, kaže, doneti do kraja septembra na sednici Suda časti.

Inače, već nekoliko meseci gradonačelnica Niša novinarima Južnih vesti odgovara na način na koji su novinari i udruženja ocenili neadekvatnim, a u jednom slučaju su reagovali i da je javno diskriminisala medije i prekršila Zakon.

Pet meseci je prošlo otkako je gradonačelnica na pitanje novinarke Južnih vesti zašto ni iz njenog Кabineta, ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi nema odgovara na pitanja koje novinari ovog portala postavljaju u ime građana i da li je to uobičajena praksa za sve medije u Nišu, odgovorila da to nije uobičajena praksa.

„Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće“, to su bile reči gradonačelnice Niša, koja je po profesiji novinarka, uz objašnjenje da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju.

Samo nekoliko dana posle toga, kada je simbolično zasadila drvo u dvorištima 3 škole, najpre nije želela da odgovori na pitanje i poručila da novinari Južnih vesti „prepišu“ odgovor od drugih kolega. Nakon ponovljenog pitanja – odgovorila je.

Najnoviji slučaj bio je početkom jula, kada je Sotirovski zatražila od novinara Južnih vesti da je više ne zovu, jer se ona neće javljati, kao i da njena PR služba odgovara samo na, kako ih je nazvala, „kako treba“ pitanja. Tada je održala i telefonsku lekciju novinarstva novinarki tog portala.

Ni na te izjave nije izostala reakcija novinara i predstavnika udruženja, koji su naveli da je ponašanje prve dame Niša nedopustivo, a komentar je bio i kao da se sveti bivšim kolegama.