Naslovna Društvo Zorana Mihajlović: Nedopustiva neprimerena i uvredljiva poređenja u javnom govoru

Zorana Mihajlović: Nedopustiva neprimerena i uvredljiva poređenja u javnom govoru

37
Zorana Mihajlović
Foto: www.mgsi.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je prilog u jutarnjem programu jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom, u kojem se pravi paralela između trudnoće žena i oplodnje krava, krajnje neprimerenim i uvredljivim.

„Bez namere da komentarišem proces osemenjavanja krava, što je i bila tema ovog tv priloga, u šta se ne razumem, jer nisam doktor veterine, ne mogu kao žena, a da ne osudim analogiju koju je autor ovog priloga, napravio sa trudnoćom i reprodukcijom kod žena. Neprimereno, neprofesionalno, uvredljivo i  praćeno neznanjem o humanoj medicini i ženskom telu“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade navela je da svi učesnici u javnom životu, a posebno oni koji imaju prostor u medijima sa nacionalnom frekvencijom, moraju da budu svesni odgovornosti svojih reči i poruka koje šalju.

„U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, ali i o važnosti podizanja nataliteta, pojave se ovakvi slučajevi koji lekare, ginekologe upućuju na Veterinarski fakultet da se poduče kako da efikasnije obavljaju posao za koji se godinama predano školuju, a žene porede sa kravama. Da ne govorimo koliko je to uvredljivo i ponižavajuće za sve žene koje žele, a nije im lako da postanu majke i koje se za to sa svojim partnerima bore“, zaključila je Mihajlović.

- mesto za reklamu -
IZVORVlada RS