Naslovna Ekonomija Bespovratna sredstva za preduzetnike iz sektora turizma u istočnoj Srbiji

Bespovratna sredstva za preduzetnike iz sektora turizma u istočnoj Srbiji

27
Foto: www.timokpress.rs

U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima iz sektora turizma s ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije COVID-19.

Projekat je usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Planirane su dve info sesije u petak 03.07.2020. od 18 časova i u ponedeljak 06.07.2020. od 13 časova, na kojima će pored predstavljanja programa i procedura, potencijalni podnosioci projekata imati mogućnost da postave pitanja i dobiju pojašnjenja o detaljima poziva.

Info sesije biće organizovane onlajn i moći će da im se pristupi putem linka (PetakPonedeljak) ili facebook stranice (https://www.facebook.com/EUzaTebe/).

Konkursna dokumentacija dostupna je na (http://eu-za-kulturno-nasledje.euinfo.rs/hitne-anti-covid-mere/)

Pravo učešća na konkursu čiji je cilj pomoć privatnim preduzetnicima da prevaziđu posledice izazvane COVID 19 pandemijom u sektoru turizma imaju potencijalni korisnici sa teritorija sledećih gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Glavni ciljevi pružanja bespovratne pomoći usmereni su na:

 • Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima
 • Modernizaciju smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za sledeće aktivnosti:
  • Renoviranje/ adaptacija/ proširenje/ unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (nameštaj, kuhinjske aparate itd.)
  • Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili nove aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme, itd.
 • Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga
 • Uvođenje novih prodajnih kanala
 • Promotivne aktivnosti

Podnosioci zahteva za bespovratnu pomoć mogu biti:

 1. fizička lica koja pružaju usluge smeštaja,
 2. registrovana poljoprivredna gazdinstva,
 3. mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih).

Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati preduzetnici iz sledećih 12 gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište, Zaječar.

Projekat, čiji je budžet milion evra, finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

- mesto za reklamu -
IZVOReuropa.rs