Ministarstvo izdalo poljoprivrednicima uputstvo za povrat dela akcize za gorivo

696
0
traktor
Foto ilustracija: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je uputstvo poljoprivrednicima za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj dela plaćene akcize za gorivo.

Poljoprivrednici zahtev mogu podneti Upravi za agrarna plaćanja u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar odnosno elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

Kako je saopšteno, u delu „Računi za gorivo“ oni mogu da dodaju račune ili fakture za gorivo – dizel i biogorivo kupljeno u veleprodaji, uvozne fakture za gorivo kupljeno iz uvoza i gorivo kupljeno putem korporacijske kartice. Poljoprivrednici ovu olakšicu, odnosno povrat dela akcize u iznosu od 50 dinara po litru, mogu da dobiju za količinu od 100 litara po hektaru prijavljene površine, a za do 100 hektara.

Iz ministarstva napominju da fiskalni račun mora da sadrži i podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva. Da bi podneli zahtev za povrat dela akcize, potrebno je da poljoprivrednici poseduju fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) ili JMBG nosioca gazdinstva, odnosno PIB u slučaju da je podnosilac pravno lice, odnosno preduzetnik.

Izuzetno u periodu od 1. januara 2024. godine zaključno sa 31. januarom 2024. godine, fiskalni račun ne mora da sadrži posebnu identifikacionu oznaku koja ukazuje da je u pitanju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima kojima se uređuje fiskalizacija, a u tom slučaju se umesto BPG na fiskalnim računima unosi JMBG ili PIB“, napominje se u saopštenju ministarstva.

Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na motorno gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe, a koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, objavljen je u Službenom glasniku 22. decembra prošle godine i može se preuzeti na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Dokument koji sadrži detaljno korisničko uputstvo za podnošenje zahteva za refakciju akcize putem portala eAgrar takođe se može preuzeti na sajtu ministarstva.