Naslovna Ekonomija Plati karticom i pobedi: Takmičenje opština, glavna nagrada 20.000 evra

Plati karticom i pobedi: Takmičenje opština, glavna nagrada 20.000 evra

plaćanje karticama
Foto ilustracija: Pixabay

Pod sloganom Plati karticom i pobedi, prvog jula 2019. startovalo je takmičenje gradova i opština Šampioni bezgotovinskog plaćanja koje organizuju Кancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa. 

U takmičenju učestvuje 60 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima.

Pobednici će biti izabani prema broju ostvarenih plaćanja karticom u odnosu na broj stanovnika, od 1. jula do 31. decembra.

plati karticom

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra. Pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju „U službi građana“ u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije. Prvih 10 gradova i opština dobija plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Tokom trajanja takmičenja, za sve one koji se odluče da gradske ili opštinske usluge plate karticom na šalteru, obezbeđene su najniže provizije od 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno 1% za uplate veće vrednosti.

Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.