Naslovna Ekonomija Prijava za državnu pomoć od 28. aprila do 15. maja

Prijava za državnu pomoć od 28. aprila do 15. maja

38
0
Novac, dinari
Foto: www.timokpress.rs

Prijava za sve koji žele da prime pomoć od „30 plus 30 EUR“ počeće 28. aprila i trajaće do 15. maja, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Gostujući na TV Prva, rekao je da oni koji primaju socijalnu pomoć i penzioneri ne moraju da se prijavljuju, a da se prijavljuju svi ostali punoletni građani koji žele tu pomoć.

„U maju sukcesivno kreće isplata prvih 30 EUR i do kraja maja će biti završena. Drugih 30 EUR građani će dobiti u novembru“, naveo je ministar finansija.

Mali je rekao da je u planu i pomoć za nezaposlene i da će tu pomoć dobiti svi koji su u četvrtak, kada je usvojena uredba, bili evidentirani na Tržištu rada. Oni će u junu dobiti 60 EUR.

Dve pune minimalne zarade, oko 500 EUR, dobiće svi samostalni umetnici i dodatnih 500 EUR zaposleni u oblasti ugostiteljstva, turizma, tursitički vodiči, rent a kar agencije, rekao je Mali.

Kada je reč o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, ministar je rekao da će svi dobiti pomoć od 100 EUR, a da će nezaposleni na KiM dobiti 200 EUR. Mali je rekao da građani sa KiM ne moraju da se prijavljuju za pomoć i da će novac dobiti u maju.

Mali je takođe podsetio da je 1.130.000 radnika dobilo 50% minimalne zarade. Imamo još dva puta po 50% minimalne zarade, rekao je Mali. On je naveo da će se šest meseci isplaćivati i 600 EUR po autobusu za autoprevozike, a da je prva isplata u aprilu.

Od aprila do novembra Srbija će svakog meseca imati neku vrstu pomoći koju uplaćuje ili privredi ili sugrađanima, naglasio je Mali.

Mali je najavio i rebalans budžeta za ovu godinu i objasnio da je glavni razlog za to treći paket pomoći.

„Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, to je skoro 6 mlrd EUR. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara“, naveo je Mali.

IZVORTANJUG
Prethodni tekstStariji osnovci i srednjoškolci ponovo u školskim klupama
Sledeći tekstZbog seče drvoreda privremena obustava saobraćaja u ulici Ivana Milutinovića