Usvojen novi paket pomoći privredi i građanima

Ana Brnabić
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, foto: Vlada RS

Vlada Srbije usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći građanima i privredi, vredan 249 milijardi dinara, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Država je na ovom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine, rekla je premijerka i dodala da je novi paket potreban jer je očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Prema njenim rečima, prethodna dva paketa bila su od velike pomoći privredi da preživi ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu najteži od Drugog svetskog rata.

Javni dug je pod kontrolom, što je neubičajeno za ovu godinu. Kada su najuspešnije ekonomije imale značajno povećanje javnog duga, kod nas je on i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP-a, precizirala je ona.

Treći paket mera podrške treba da da podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima, precizirala je ona.

Mali: Novi paket vredan 250 milijardi dinara, dosadašnja pomoć 8 milijarde evra

Ministar finansija Siniša Mali
Ministar finasija Siniša Mali, foto: Vlada Republike Srbije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je medijima je da je Vlada na sednici usvojila sve akte vezane za treći paket pomoći privredi i građanima, navodeći da su sva tri paketa ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

On je objasnio da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije.

To je, kako je precizirao, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.
Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.
Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.
Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Ministar je najavio da će u aprilu biti usvojeni zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći, navodeći da je naša zemlja za dosadašnje ekonomske mere za ublažavanje posledica COVID-19 dobila pohvale od MMF-a, Svetske banke i drugih institucija.