Vlada usvojila uredbu o subvencionisnju novih fiskalinih uređaja – Privrednici dobijaju 100 EUR po prodajnom mestu

691
0
Kasa, prodavnica, trgovina, butik
Foto ilustracija: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu koja se odnosi na subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja a ministar finansija Siniša Mali kaže da će državna subevencija iznositi 100 EUR u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 EUR za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos biti povećan za 20 odsto, piše portal e kapija.

– Kao što smo i obećali novi sistem fiskalizacije neće našu privredu koštati nijedan jedini dinar, jer će država kroz ove subvencije pokriti ceo trošak uvođenja nove fiskalizacije. Ona je za nas veoma važan projekat, jer njime nastavljamo borbu protiv sive ekonomije a s druge strane, postojeći sistem fiskalizacije datira još iz 2003, pa uvođenjem novog idemo ukorak sa vremenom – kaže Mali.

On ističe da su koristi od novog sistema za privredu mnogostruke, jer više neće biti kontrolnih traka, godišnjeg obaveznog servisa a kao fiskalni uređaji će moći da se koriste i mobilni telefoni, tableti, računari.

– Sa te strane ceo sistem je mnogo efikasniji i mnogo fleksibilniji a cilj njegovog uvođenja nam je da napravimo da privredno okruženje u Srbiji bude još konkuretnije i efikasnije – ministar Siniša Mali.

Prema njegovim rečima sutra kreće i prijava preko portala Poreske uprave svih onih koji su obveznici po novom zakonu o fiskalizaciji i koji mogu da prijave svoja prodajna mesta, a 15. oktobra, preko istog portala, kreće i prijava za subvencije za fiskalne uređaje.

Ona će trajati do 31. januara a kako objašnjava ministar finansija, država neće čekati kraj januara da počne sa isplatom subvecija nego će svake nedelje, privrednicima kako se budu prijavljivali, uplaćivati novac i odmah pokrivati njihove troškove čime će se izbeći da oni imaju bilo kakvo dodatno opterećenje za uvođenje novih fiskalnih uređaja.

IZVORe Kapija / Tanjug
Prethodni tekstUhapšeni zbog sumnje da su napali vlasnika „pasata“ i odvezli njegov auto
Sledeći tekstU Zajеčaru još 87 pozitivnih lica na koronu, prеminula tri lica