Zijin planira značajne projekte u oblasti zaštite životne sredine

1322
0
Kompanija Ziđin u Boru
Foto: www.rakita.net

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Fu Feilongom, generalnim direktorom Zijin Mining, i Đan Simingom, generalnim direktorom Zijin copper, o rudarskim aktivnostima ovih kompanija u Srbiji, investicijama u oblasti zaštite životne sredine i toku realizacije projekta novog rudnika Čukaru Peki.

Na sastanku je bilo reči i o odlaganju otpada, izdavanju upotrebnih dozvola za nove objekte, inspekcijskom nadzoru, poboljšanju uslova rada, izgradnji novih TS.

– Sigurna sam da zajedničkim radom Ministarstva, lokalne samouprave, Instituta za rudarstvo i metalurgiju i kompanije možemo biti još efikasniji i da zajedno možemo da unapredimo razvoj i iskoristimo sve potencijale. Dobra saradnja Srbije i Kine, naročito dvojice predsednika, otvara nam mogućnost da realizujemo velike projekte u oblasti rudarstva. Saradnja je od presudne važnosti, kao i poštovanje svih propisa i standarda zaštite životne sredine. Nastavićemo sastanke na nedeljnom nivou kako bismo otklonili sve prepreke i kako bi bili zadovoljni i radnici i uprava, ali i svi ljudi koji žive u Boru. Briga o zdravlju životne sredine i briga o lokalnoj zajednici osnova su održivog rudarstva koje želimo u Srbiji – rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je istakla da je otvaranje rudnika Čukaru Peki bitno ne samo za rudarstvo i privredu u Srbiji, već i za odnose dve države.

Fu Feilong, generalni direktor Zijin maining i Đan Siming, generalni direktor Zijin copper informisali su potpredsednicu Vlade o planovima na polju razvoja kompanije u Srbiji, projektima koji su u toku i zahvalili na dosadašnjoj saradnji sa Ministarstvom.

Sastanku su prisustvovali i Mile Bugarin, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji.