MUP: Apelujemo na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste pirotehnička sredstva

418
0
Petarde
Foto ilustracija: Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

Ministarstvo upozorava da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.  

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare.

Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras.

Savetujemo građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

IZVORMUP RS
Prethodni tekstUprava saobraćajne policije apeluje na građane da se tokom praznika pridržavaju svih saobraćajnih pravila
Sledeći tekstNovogodišnja čestitka gradonačelnika Zaječara Boška Ničića