Izložba mozaika „Lepote prednja“ na Feliks Romulijani do 20. avgusta

1507
0
Izložba mozaika u Feliks Romulijani
Foto: www.timokpress.rs

Na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana u petak, 30. jula otvorena je izložba mozaika pod nazivom „Lepota predanja“ koju će posetioci moći da razgledaju do 20. avgusta 2021. godine.

Postavku čine radovi više umetnika inače učesnika prošlogodišnjeg devetog Bijenala mozaika Studentskog kulturnog centra na Novom Beogradu čiji je autor istoričarka umetnosti Ljiljana Subotić.

„Upravo ova izložba, koja je bila kao deveto Bijenale, na žalost nema nekoliko radova jer na svakoj izložbi se desi da se nekoliko mazaika i proda, što je vrlo interesantno, to uopšte nije jeftina tehnika, skupi su radovi“, rekla je na otvaranju izložbe autorka Bijenala mozaika Ljiljana Subotić i dodala da joj je drago da na kraju ti mozaici odu na neki zid ili u neku galeriju, najčešće u privatne kolekcije.

Otvaranje izložbe mozaika „Lepota predanja“, levo istoričarka umetnosti Ljiljana Subotić, desno direktorka zaječarskog muzeja dr Maja Živić, foto: www.timokpress.rs

„Ovakva vrsta izložbe je značajna zato što je mozaik kao tehnika dosta dugo bila zaboravljena, jedan od ciljeva mene kao autora je bio pre 20 godina da tu tehniku dovedemo u javnost, da je pokažemo koliko je ona značajna, koliko je vredna i koliko je ta umetnost koja se nekada zvala dvorska ili carska potpuno zaboravljena i u suštini ovakvim izložbama i manifestacijama mi dajemo i podstrek umetnicima da stvaraju“, rekla je autorka izložbe.

Foto: www.timokpress.rs

„Ovu izložbu smo ugovrali jako dugo i trebala je da se desi još prošle godine na jesen, nažalost to nije bilo moguće onda je trebalo da bude u muzeju u januaru ove godine i opet je bilo nemoguće jer smo bili zatvoreni za posetioce zbog epidemiološke situacije… na kraju smo autorka i ja odlučile da se to desi upravo na ovom mestu“, rekla je dr Maja Živić direktorka Narodnom muzeja.

Izložba je postavljena u jednoj od kula Feliks Romulijane i trenutno ima 37 radova od 35 autora i može se razgledati do 20. avgusta.

Direktorka zaječarskog muzeja najavila je još neka predstojeća dešavanja na Feliks Romulijani. Već sledeće nedelje 7., 8., i 9. avgusta biće organizovana Škola tanga a od 20. do 26. održaće se i Dani Romulijane pod pokroviteljstvom Evropske komisije i GIZ-a.