Izložba zubuna u zaječarskom muzeju

229
0
izložba zubuna
Izložba zubuna Zavičajnog muzeja Knjaževac u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

U Narodnom muzeju „Zaječar“ sinoć je otvorena izložba na kojoj je prikazana kolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Knjaževac iz devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka.

Publiku su na otvaranju izložbe pozdravili Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar, Milan Živković, v.d. direktora Zavičajnog muzeja u Knjaževacu i etnolog Jelena Kurtić, autor izložbe.

Otvaranje izložbe zubuna u Zaječaru
Foto: www.timokpress.rs

Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru. To je gornji odevni predmet tipa dugog prsluka, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan, različite dužine, od belog sukna. Deo je svečane ženske narodne nošnje. Na izložbi su prikazana dva tipološka oblika zubuna.

Foto: www.timokpress.rs

Prvi je nošnja Timoka i Zaglavka. Zubuni ovih krajeva rađeni su na beloj suknenoj osnovi sa bogatim aplikacijama od čoje sa vezenenim ukrasima. Nošeni su uglavnom u svečanim prilikama.

Foto: www.timokpress.rs

Drugi tip nošnje je zubun iz oblasti Budžaka pod Starom planinom. On je jednostavnijeg kroja i izgleda, obično jednobojan sa vrlo skromnim ukrasima od gajtana.

Kolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Knjaževac ima 22 predmeta. Prvi etnografski predmet upisan je u muzejsku zbirku 1972. godine.

Foto: www.timokpress.rs

Iako Zavičajni muzej u Knjaževcu kao samostalna ustanova postoji od 1980. godine od osnivanja ima etnološko odeljenje čiji je prvi kustos bila etnolog bila Dušica Živković. Ona je i formirala etnološku zbirku a tokom godina prikupljeno je mnogo jedinstvenih, vrednih predmeta.

Crveni zubun, foto: www.timokpress.rs

Većinu tih predmeta posetioci ne mogu videti u stalnoj postavci knjaževačkog muzeja. Zato je krajem prošle godine Jelena Kurtić, kustos i etnolog odlučila da napravi izložbu posvećenu zubunima kako bi ih videlo što više ljudi.

Jelena Kurtić, etnolog
Jelena Kurtić, etnolog – kustos Zavičajnog muzeja Knjaževac, foto: www.timokpress.rs

Kolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Knjaževac biće izložena u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ do sredine februara.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.