Naslovna Kultura „Kormilari crkve i svedoci vekova“ u Narodnom muzeju „Zaječar“ do 10. oktobra

„Kormilari crkve i svedoci vekova“ u Narodnom muzeju „Zaječar“ do 10. oktobra

20
Kormilari crkve
Foto: www.timokpress.rs
„Kormilari crkve i svedoci vekova“ naziv je izložbe portreta srpskih prvojerarha koja je u četvrtak, 12. septembra otvorena u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“, povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.
izložb
Foto: www.timokpress.rs

Izložba je organizovana u okviru četvrtog po redu Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru. Njenom otvaranju je pored autora Gorana M. Janićijevića i Miodraga Milutinovića prisustvovao i Episkop timočki gospodin Ilarion.

vladika i umetnici
Foto: www.timokpress.rs

„Uspevamo da održimo kontinuitet Festivala hrišćanske kulture. Četvrta je godina, u odnosu na druge manifestacije to su zanemarljive godine u određenom smlislu još nismo ni prohodali. Ali je svakako za ovo podneblje to veoma važno to su bitne godine. Ovde se sve nekako računa kao benneficirani radni staž obzirom kakvo smo kulturno, istorijsko, političko i duhovno nasleđe imali kroz vekove i obzirom da je pogranična sredina i da smo nekako van glavnih nekih tokova kretanja i kulture, samim tim i duhovnosti. Velika je radost da uspevamo da ljude koji su postigli značajne rezultate u svojim poljima u oblasti crkve, duhovnosti i kulture i svega onogo što je vredno u našem narodu, da ih ovde prizovemo da im ukažemo gostoprimstvo i da na taj način sam Festival dobije na značaju i kvalitetu“, rekao je u svom obraćanju Episkop timočki g. Ilarion.

izložba
Foto: www.timokpress.rs

Vladika se zahvalio Narodnom muzeju „Zaječar“ i ostalim ustanovama kulture za pomoć prilikom organizacije i realizacije Festivala hrišćanske kulture.

publika
foto: www.timokpress.rs

Postavka izložbe „Kormilari crkve i svedoci vekova“ obuhvata portrete svih ariepiskopa srpskih, počev od Svetog Save do danas.

izložba kormilari crkve
Foto: www.timokpress.rs

Portreti su kroz lični doživljaj dva autora rađeni raznim stilovima zasnovanim na crkvenom slikarstvu.

izložba
Foto: www.timokpress.rs

Izložba se može razgledati do 10. oktobra.

- mesto za reklamu -
IZVORTIMOK PRESS