Naslovna Kultura Muzej u Zaječaru dobio sredstva za sanaciju i rekonstrukciju dela fasade i...

Muzej u Zaječaru dobio sredstva za sanaciju i rekonstrukciju dela fasade i stolarije

11
Narodni muzej
Narodni muzej "Zaječar", foto: www.timokpress.rs

Narodni muzej „Zaječar“ dobio je na Konkursu za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja za 2020. godinu četiri miliona dinara za sanaciju i rekonstrukciju zapadne i severne fasade i reparaciju fasadne stolarije zgrade u centru grada.

Ovim sredstvima nastaviće se rekonstrukcija započeta prošle godine, kada je sanirana zadnja – istočna fasada zgrade, koja je godinama bila u ruševnom stanju, uključujući i dimnjak, koji nije bio integralni deo zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro.

rekonstrukcija
Foto: www.timokpress.rs

Zgrada u kojoj se Narodni muzej „Zaječar“ nalazi od svog osnivanja 1951. godine, sagrađena je davne 1927. godine. Decenijama je bila prepuštena zubu vremena. Pročelje zgrade nekoliko puta se urušavalo, preteći da ugrozi bezbednost prolaznika, zaposlenih i posetilaca.

Muzej u Zaječaru
Foto: www.timokpress.rs

Кomisija za ocenjivanje projekata na konkursu je prilikom dodeljivanja sredstava imala u vidu bogatstvo i značaj zbirki muzeja, a posebno činjenicu da se ova institucija stara o Feliks Romulijani, jedinom arheološkom nalazištu u Srbiji na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Predmeti iz Romulijane, izloženi u stalnoj arheološkoj postavci, spadaju u najznačajnija umetnička ostvarenja iz razdoblja pozne antike. Među njima su i spomenici koji imaju vrednost jedinstvenih istorijskih svedočanstava.

- mesto za reklamu -
IZVORTIMOK PRESS