Naslovna Kultura Počinje Antika fest

Počinje Antika fest

26
pozorište press
Foto: www.timokpress.rs
U zaječarskom pozorištu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o Antika festu, festivalu koji će danas u 18 sati svečano biti otvoren na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romuliana kod Zaječara, kao i o zaječarskoj premijeri predstave „Žene iz Troje“.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ je istakao da nijedna predstava zaječarskog teatra nije imala tako lep početak života, da za samo nekoliko meseci učestvuje na 5 prestižnih festivala u Srbiji kao „Žene iz Troje“, koju je po tekstu Evripida adaptirao i režirao Nebojša Bradić.

Đuričić je zahvalio Bradiću, što je inicirao da ova predstava bude rađena u koprodukciji prištinskog i zaječarskog teatra kao i što je kao idejni tvorac Antika festa učestvovao u obnavljanju festivala na Romulijani koji nije značajan samo za Zaječar već i za celu Srbiju. Kako je naglasio, prema njegovom mišljenju nema boljeg mesta za održavanje ovog festivala od Romulijane, rimske carske palate iz doba tetrarhije, koju je Galerije,veliki imperator , Dioklecijanov savladar podigao u blizini Zaječara.

antika fest press
Foto: www.timokpress.rs
Predrag Radonjić , direktor Narodnog pozorišta Priština,  podsetio je na potpisivanje protokola o saradnji između dva pozorišta i rekao da u tom trenutku nije očekivao da će napraviti tako dobru predstavu kao što su „Žene iz Troje“.

Publika ali i stručna javnost je prijatno iznenađena kvalitetom predstave. Ono što je bitno je spoj istorijskog nasleđa i savremenog doba. Na prostoru Romulijane, koji treba da čuvamo i baštinimo, odigrava se jedan savremeni proces, jedno savremeno delo, jednog teksta koji je napisan pre više od 2400 godina, koji je i dan danas aktuelan i govori o nama, o situaciji u svetu i našoj nedavnoj prošlosti na jedna vrlo živopisan i kvalitetan način. Radonjić je izrazio zadovoljstvo zbog uspeha koprodukcije dva pozorišta i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti..

press
Foto: www.timokpress.rs
Nebojša Bradić, reditelj predstave „Žene iz Troje“ je rekao da je u svetu Trampovih, Orbanovih i drugih ograda širom sveta, vrlo bitno da govorimo o sudbini izbeglica, onih koji unesrećeni čekaju šta će biti sa njima i kakav će izlaz pronaći i koji često bude sa puno tragičnih ishoda.

Ova predstava na svoj način, iz perspektive našeg vremena gleda na nešto što je bilo pre 3000 godina ali nažalost istorija se ciklično ponavlja i od nje teško da možemo da izvučemo najbolje pouke. Zaječarska premijera predstave biće večeras  u 19.30 na Romulijani. Njoj će predhoditi svečano otvaranje festivala u 18 sati, nakon ćega će biti organizovana debata „Nove pozorišne prakse i antički tekst“. Učestvuju: teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić. Biće otvorena i izložba slika „Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića“, interesantnog zavičajnog slikara iz Knjaževca. Tema je nasleđe i odnos prema običajima i ritualima.

Bradić koji je i predstavnik Dunav festa, suorganizatora „Antika festa“ je iz programa Festivala izdvojio promociju knjige „Car i Galilejac“.

U pitanju je drama Henrika Ibzena koja će sutra u 18 sati na Romulijani  prvi put biti promovisana u Srbiji i koja govori o manje poznatom rimskom vladaru Julijanu Apostati, čiji se tragovi verovatno nalaze i u prostorima Felix Romuliane.

U 19.30 na programu je scensko-muzička predstava „Opsada i pad Konstantinopolja“. Ibzenova drama i predstava vezaće se sa lokalitetom, naglasio je Bradić. Obe premijere, kako knjige tako i predstave izvešće glumci Tihomir Stanić, Ivan Zarić i Vlado Kerošević .

antika press
Foto: www.timokpress.rs

Poslednji festivalski dan je namenjen „Odiseji“ u adaptaciji i režiji Vlade Keroševića i izvođenju studenata Akademije umjetnosti iz Tuzle. Oni su učestvovali i na ranijim festivalima na Romulijani i izveli „Eneidu“, potom „Ilijadu“ i sada se krug zatvara Odisejom. Predstavi koja počinje u 19.30 u petak će predhoditi razgovor o knjizi „Metaarheologija“ u 18 sati u kome će učestvovati autorka prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio.

Bradić je zahvalio pokrovitelju festivala gradu Zaječaru koji je našao i vremena i strpljenja i sredstava za realizaciju ovog projekta koji ne spada u skupe festivale ali naše ambicije su da ga napravimo još boljim.

Direktor zaječarskog teatra najavio je da će od 30. avgusta do 1. septembra u Zaječaru biti održana 19. Filozofska škola na kojoj će učestvovati oko 30 predavača i pedesetak polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Nemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.
- mesto za reklamu -
IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar