Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme

765
0
Zaječar - stara razglednica
Foto: Narodni muzej "Zaječar"

Zaječarski muzej organizuje u petak 11. decembra sa početkom u 12 časova i 11 minuta prvo lajvstrim otvaranje izložbe „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“, autora Nine Pogarčić, istoričara umetnosti-višeg kustosa.

Događaj će biti realizovan u skladu sa epidemiološkim preporukama i merama prevencije protiv Кovida-19, a zainteresovani građani će biti u prilici da otvaranje izložbe prate uživo na Fejsbuk stranici Narodnog muzeja „Zaječar“.

Razglednice, kao popularna vizuelna forma ali i kao veoma zastupljeno sredstvo komunikacije u 20. veku, imaju veliku dokumentarnu vrednost što ih čini veoma korisnim materijalom za naučna istraživanja. Pored brojnih informacija koje nose, one predstavljaju najrasprostranjeniji slikovni izvor za proučavanje urbanog razvoja svakog grada i nadoknađuju nedostatak foto-arhiva, posebno iz prve polovne 20. veka.

Кao dragoceni slikovni izvori, prikupljene razglednice Zaječara čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na ovim razglednicama prikazuju kako je Zaječar tokom nešto više od jednog veka menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu.

S obzirom na vremensko razdoblje koje obuhvataju – od 1896. godine do danas, razglednice prate proces razvoja i modernizacije grada – od pojave prvih kafana, gostionica i česme na kaldrmisanom trgu krajem 19. veka, preko podizanja spomenika, izgradnje novih javnih građevina, ulica, hotela, do uređenja park šume Кraljevica i šetališta „Popova plaža“ na obali Crnog Timoka početkom 21. veka.

Od ukupno 227 evidentiranih topografskih razglednica, na izložbi je predstavljeno 108 razglednica koje se čuvaju u Narodnom muzeju „Zaječar“, Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i u privatnoj kolekciji Miodraga Vučkovića, pasioniranog zaječarskog kartofila.

Izložba „Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Delovi teksta preuzeti su sa Fejsbuk stranice Narodnog muzeja „Zaječar“)