Premijera filma „Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva“ u četvrtak, 8. oktobra

152
1
Romulijana
Romulijana, foto: Narodni muzej "Zaječar"

Narodni muzej „Zaječar“ organizuje u četvrtak, 8. oktobra premijero prikazivanje dokumentarno-animiranog filma „Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva“.

Film je sniman duže od dve godine, uz učešće eminentnih stručnjaka. Režirao ga je poznati srpski reditelj i scenarista Milan Peca Nikolić.

Posebnu karakteristiku ovom filmu daju i visoko stilizovani postupci ilustracije, kolažiranja i animacije kojima se dočaravaju oni delovi priče koji nedostaju u artefaktima ili istorijski kontekst, odnosno sugeriše duh vremena.

Insert iz filma „Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva“

Prema rečima Milana Pece Nikolića, reditelja i scenariste, film na neki način podseća na arheologa koji sklapa fragmente antičke vaze kojoj mnogi delovi nedostaju, s tim da su dokumentarni delovi ono što je pronađeno, a animirani ono što se mora zamisliti i domaštati. U tom smislu film „Romuliana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva“ je i film i dokumentarni i arheološli, jer da ne zadovoljava prvi kriterijum ne bi mogao da zadovolji ni prethodna dva, kaže Nikolić.

Premijera filma planirana je na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Gamzigrada sa početkom u 18,00 sati uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od virusa COVID-19.

IZVORTIMOK PRESS
Prethodni tekstU Srbiji preminule još 2 osobe, novozaraženih 51
Sledeći tekstPredsednik Republike imenovao Anu Brnabić za mandatara nove Vlade

1 KOMENTAR

  1. Ova zena prica jako nerazgovetno a muzika vam je pojacana do bola…Nije to dobro…Dosao bih ali se sada vec razmisljam jer sam ubedjen da je pola necu razumeti…

Komentari su isključeni.