Preminuo glumac Ivan Bekjarev

254
0
Ivan Bekjarev
Ivan Bekjarev, predsednik žirija 3. Festivala kratkih pozorišnih formi u Zaječaru, foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 74. godini, preneo je RTS uz podsećanje da je krajem oktobra obustavljeno snimanje filma „Bilo jednom u Srbiji“ i da je tada saopšteno da je glumac pozitivan na korona virus.

Publika je imala prilike da ga vidi na pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ koji je održan od 16. do 23. oktobra u Zaječaru gde je ovaj poznati glumac imao funkciju predsednika žirija pratećeg festivala monodrame i kratkih pozorišnih formi.

Bekajrev je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih glumaca, koji je podjednako bio uspešan u svim žanrovima.

Rođen je u Obrenovcu 6. aprila 1946. godine. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem.

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić. Najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u „Boljem životu“ i Boška Despotovića u „Srećnim ljudima“.

Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u „Otpisanima“ i njegovoj poznatoj uzrečici, kao i po ulogama u serijama „Kraj dinastije Obrenović“, „Gorki plodovi“, „Više od igre“.

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica“ 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji. Za doprinos izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).