Naslovna Kultura U toku je završna faza rekonstrukcije fasade zaječarskog muzeja

U toku je završna faza rekonstrukcije fasade zaječarskog muzeja

9
Radovi na zgradi zaječarskog muzeja
Foto: Narodni muzej "Zaječar"

Narodni muzej „Zaječar“ započeo je poslednju fazu spoljne rekonstrukcije zgrade kroz projekat za koji je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo novčana sredstva u iznosu od četiri miliona dinara.

Radovi na rekonstrukciji severne fasade počeli su prošle nedelje a po završetku ove preći će se na rekonstrukciju zapadne tj glavne fasade, uključujući i fasadnu stolariju.

Prva sveobuhvatna rekonstrukcija zaječarskog muzeja počela je prošle godine kada je sanirana zadnja – istočna fasada, koja je godinama bila u ruševnom stanju, uključujući i dimnjak, koji nije bio integralni deo zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro. Tada je urađeno i prepokrivanje kompletnog krova, izolacija i adaptacija sistema za grejanje. Ove radove Muzej je ralizovao spostvenim ali i sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Zgrada koja je sagrađena još 1927. godine za potrebe Vojne direkcije za izgradnju (u kojoj se Muzej nalazi od svoga osnivanja, 27. marta 1951. godine), polako dobija svoj prvobitni izgled.

Završetak radova na kompletnoj rekonstrukciji fasade i stolarije očekuje se za oko dva meseca.

- mesto za reklamu -
IZVORTIMOK PRESS