U Velikom Izvoru predstavljena knjiga „Ratni dnevnik Nikole Colovića“ i film“General Nikola Colović – vojskovođa sa Timoka“

1543
0
Promocija knjige o Nikoli Coloviću u Velikom Izvoru
Foto: Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar

U utorak, 28.12.2021. godine, u holu Doma kulture u Velikom Izvoru predstavljena je knjiga „Ratni dnevnik Nikole Colovića“, priređivača Agima Januzija i Velibora Todorova. Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva u Zaječaru zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovom prilikom održana je i projekcija filma „General Nikola Colović – vojskovođa sa Timoka“, autora Radeta Stojčića. Na ovaj način, život generala rođenog u Zaječaru predstavljen je i u selu za koje se pretpostavlja da bi moglo biti mesto porekla njegove porodice.

Događaj je privukao izuzetnu pažnju Velikoizvoraca, o čemu svedoči ispunjenost hola do poslednjeg mesta.

Okupljenima su se obratili Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru, Agim Januzi, arhivski savetnik, Bora Dimitrijević, stručni konsultant pri snimanju filma, i Rade Stojčić, novinar u penziji poreklom iz Velikog Izvora. Stihove pesme „Nikola Colović“ Slobodana Živojinovića govorila je Jana Jovanović, učenica OŠ „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru.