Zaječar: Retrospektivna izložba i monografija o Dragoljubu Sandiću Sandiju

204
0
retrospektivna izložba
Foto: www.timokpress.rs
U galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ u četvrtak, 22. avgusta otvorena je retrospektivna izložba i promovisana monografija „Iz pera majstora – Dragoljub Sandić Sandi“.
otvaranje izložbe
Foto: www.timokpress.rs

Izložbu su otvorile Nina Pogarčić, istoričar umetnosti zaječarskog muzeja, Lana Sandić, ćerka Dragoljuba Sandića i Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti iz Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

„Iako je Dragoljub Sandić Sandi ostavio dubok trag u kulturnoj istoriji Knjaževca, njega ne treba posmatrati samo u lokalnim okvirima. On je čovek od nacionalnog značaja, a to ova izložba i monografija potvrđuju. Posle 20 godina od njegove smrti, njegova dela su prikupljena i sačuvana.“ – rekla je Nina Pogarčić i dodala da je na tom projektu radio veliki tim ljudi.

Lana Sandić, ćerka Dragoljuba Sandića rekla je da je provela detinjstvo gledajući svog oca dok stvara umetnička dela. Svi njegovi radovi nastali su kada je ona bila dete.

Lara Sandić
Foto: www.timokpress.rs

„Njegovi radovi su me inspirisali da krenem njegovim stopama. Pretprošle godine došli smo na ideju da ih sakupimo, fotografišemo i na kraju izdamo ovu monografiju“, rekla je Lana.

monografija
Foto: www.timokpress.rs

Monografija koja prati ovu izložbu, autora Slaviše Savića, izdata je u saradnji sa Zavičajnim muzejem iz Knjaževca.

micic
Foto: www.timokpress.rs

„Poetika i ovaj način likovnog izražavanja je nešto što je mnogima od nas vrlo blisko. Svaki put kada se suočim sa Sandijevom umetničkom zaostavštinom, ja se preporodim. Ova dela šalju jednu pozitivnu energiju i pozitivan pristup različitim svakodnevnim situacijama.“ – rekla je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti i autor ove izložbe.

muzički deo programa
Foto: www.timokpress.rs

U muzičkom delu svečanog otvaranja, nastupio je trio sa mladom Letom, Vladimirom i Bojanom Ristićem.

izložba
Foto: www.timokpress.rs
Dragoljub Sandić Sandi

Dragoljub Sandić Sandi je rođen u Orešcu pored Кnjaževca 1951. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom.

sandi
Foto: www.timokpress.rs

Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije (Zlatno pero Beograda, Nagrada Beograda za politički plakat, Nagrada za modne kreacije itd).

zlatno pero
Foto: www.timokpress.rs

Autor je serije poštanskih maraka u izdanju Zajednice jugoslovenskih pošta i autor likovnog rešenja za luksuzne telegrame u izdanju ZJPTT.

izložba
Foto: www.timokpress.rs

Bio je likovni urednik i saradnik mnogih udžbenika i jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine. Dragoljub Sandić Sandi preminuo je 2000. godine.

slike
Foto: www.timokpress.rs

Retrospektivna izložba u Narodnom muzeju „Zaječar“ može se razgledati do 10. septembra.