Dan peščenja u subotu, 12. septembra – Zaječar hoda

185
0
Žene, priroda, pešačenje
Foto ilustracija: silviarita/Pixabay

Akcijom „Zaječar hoda“ Planinarsko smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ iz Zaječara priključiće se u subotu, 12. septembra nacionalnoj akciji koju povodom Dana pešačenja organizuje Planinarski savez Srbije.

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa učesnici akcije će u malim grupama (do 10 osoba u grupi) pešačiti izabranom stazom, bez organizacije kolektivnog prevoza.

Zaječarcima će biti na raspolaganju tri pešačke staze:

  • Staza 1 – КRALJEVICA (4,5 km )
  • Staza 2 – VLAŠКI DO (4,5 km)
  • Staza 3 – GRLIŠКO JEZERO (4 km)

Svaka staza će pored vodiča imati koordinatore i osobe koje će davati informacije, usmeravati i vršiti nadzor akcije da bi se ispoštovala pravila prevencije širenja zarazne bolesti.

STAZA 1 – КRALJEVICA, „Pluća Zaječara“, nalazi se uz sam grad

Na Кraljevici se nalaze tereni za razne sportove, stadion, hala sportova, olimpijski bazen, skijaška staza sa “sidro“ žičarom, trim staze i još mnogo toga interesantnog. Ono što je najvažnije je to da je Кraljevica jedna prelepa park-šuma sa raznovrsnim vrstama drveća, zanimljivim stazama i stazicama sa izuzetno čistim i prijatnim vazduhom.

Šetnja počinje u 10,00 sati od gradskog stadiona, stazom pored restorana „Stadion“ i bungalova ka spomeniku „Vešala“. Odatle dalje staza vodi zemljanim putem do Zapadne tvrđave preko platoa oivičenog šumom, sa kojeg se pruža lep pogled na okolne planine: Vršku čuku, Rtanj, Tupižnicu itd. Nakon obilaska tvrđave, povratak je istom stazom kroz četinarsku šumu do spomenika „Vešala“. Odatle se sportsko-rekreativnom stazom „Sunčana staza“ ide do Megatrend fakulteta. Od Fakulteta pešačka staza vodi do planinarske kuće PSD “Ljuba Nešić“ koja se nalazi uz samu tzv. Istočnu tvrđavu (kazamat), sagrađenu krajem 19.veka. Кod planinarske kuće je odmor, osveženje i kraj staze.

Staza je laka, dužine oko 4,5 km, sa blagim usponima.

STAZA 2 – VLAŠКI DO

Na 6 km od Zaječara u podnožju Vrške čuke, nalazi se prelepi predeo prirode – Vlaški do. Vlaški do poseduje sve ono što može prijati našim čulima: reku, šumu, stene, livade, klisuru, čist vazduh… Za ovaj kraj vezane su i neke istorijske zanimljivosti.

Polazak učesnika ove staze je u 10 sati od auto-limarske radnje „Bibović“ koja se nalazi 1,5 km od skretanja desno sa magistralnog puta ka graničnom prelazu „Vrška Čuka“ za Gornju Prlitu (drugo skretanje od stovarišta „Oktopod“ u Višnjaru).

Na nekih 200 metara od starta, ide se šumskim, travnatim putem trasom nekadašnje “Belgijske pruge“.

Nakon nepuna 2 km dolazi se do platoa kraj Prlitske reke, na kojem je nekada bila početna stanica prve Timočke pruge, sagrađene 1888. godine. Sagradili su je Belgijanci da bi prevozili kameni ugalj sa Vrške čuke do Radujevca na Dunavu. Na tom mestu je i ulaz u klisuru. Iznad nje je stenoviti vrh Vlaškog dola sa kojeg se pruža prelep pogled na klisuru, okolne planine i zaječarsku kotlinu. Skrivena u šumi nalazi se drvena crkvica Svetog Jovana, koja je sagrađena na vidnim ostacima vizantijskog svetilišta iz IV veka.

Staza je laka, kružna, dužine do 5 km, sa vrlo kratkim srednje teškim usponima.

STAZA 3 – GRLIŠКO JEZERO

Grliško jezero je veštačko akumulaciono jezero nastalo 1989. godine pregrađivanjem Grliške reke na 4,5 km uzvodno od ušća Grliške reke u Beli Timok. Jezero je višenamensko: služi za snabdevanje Zaječara pijaćom vodom kao i za navodnjavanje i zadržavanje nanosa. Voda je bistra i providna Pored jezera, nadomak sela, nalazi se Manastir Svetog Petra i Pavla, koji je u doba turske vladavine bio središte duhovnog života na čitavom prostranstvu Timočkog sliva. Pretpostavlja se da je podignut između 12. i 14. veka.

Polazak učesnika ove pešačke staze je u 10,00 sati iz centra sela Grlište (16 km od Zaječara).

Pešačka staza vodi od centra sela, pored Grliške reke, putem koji je pravljen za potrebe izgradnje brane. Sa tog puta staza skreće uzbrdo, kroz šumicu, do vidikovca iznad brane. Nakon odmora i opuštanja na vidikovcu, povratak je na početak staze. Odatle se ide do manastira Sveti Petar i Pavle koji se nalazi uz samo jezero. Povratak je istim putem do centra sela ili pored izvora tople vode do centra sela (po želji).

Staza je laka, dužine oko 4km.

Dan pešačenja ove godine se obeležava pod sloganom „Srbija hoda – za korak bliže zdravlju“.