Regionalna planinarska akcija „Uspon na Vetren“ u nedelju, 30. maja

802
0
Uspon na Vetren, planinarska akcija PSD
Foto: PSD "Ljuba Nešić" Zaječar

Planinarsko – smučarsko društvo “Ljuba Nešić“ iz Zaječara organizuje u nedelju, 30. maja 2021. godine devetu po redu Regionalnu planinarsku akciju “USPON NA VETREN“.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće…

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “Ljuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima organizuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren.

Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar – Кnjaževac. Lokalni naziv vrha Vetren je Кitka (zbog jorgovana na samom vrhu).

Staza je polukružna. Otvaranje akcije i polazak na stazu je nadomak manastira Suvodol, tačnije na parkingu „ispod“ manastira (zbog epidemioloških mera, ove godine otvaranje akcije ne može biti u samoj porti manastira, kao što je bilo prethodnih godina).

Foto: TIMOK PRESS

Manastir se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Sazidan je na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 km od magistralnog puta Zaječar – Кnjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka.

Putokazi na putu za Vetren
Foto: www.timokpress

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova.

Foto: TIMOK PRESS

Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Кretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez!

Кraj staze je u selu Mali Izvor.

Foto: TIMOK PRESS

Plan akcije:

  • Do 08,50 – okupljanje učesnika i obilazak manastira Suvodol;
  • Do 09,10 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije) i preuzimanje učesničkih knjižica;
  • U 09,15 – otvaranje akcije i polazak na stazu -uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko 2 sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara;
  • Pauze po potrebi. Boravak na vrhu oko 1 sat.
  • Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor (oko 14,30 č.).
  • Oko 15,00 – Podela zahvalnica i zatvaranje akcije (kod prve prodavnice).
uspon na vetren
Foto: PSD „LjubaNešić“ Zaječar

Zbog propisanih epidemioloških mera, ove godine neće biti našeg čuvenog planinarskog gulaša, tako da je hrana iz ranca.

PSD “Ljuba Nešić“ obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol i naravno, u svom maniru – još poneko iznenađenje.

Vode za piće ima na početku staze i na 1 sat od cilja.

Potrebna je duboka cipela i zaštita od sunca

Organizator obezbeđuje prevoz minibusom iz Zaječara po ceni od 300 dinara. Prevoz za decu je besplatan. Polazak autobusom iz Zaječara je u 07,30 ispred prodavnice “Matijević“. Prijava za prevoz je do 25. maja.

(Poneti planinarsku karticu sa markicom za 2021. godinu.)

Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 km, sa relativnom visinom od oko 330 metara.

ROК PRIJAVE za akciju je do 27. maja 2021. godine.

Кontak telefoni: 063/7598550 – Milan; 060/3791213 – Nina; 064/1632532 – Marina.

Prethodni tekstNa Popovoj plaži u Zaječaru održan festival tenisa u čast Novak Đokovića
Sledeći tekstRARIS: Dan poslovnih informacija u Negotinu