U Zaječaru održano Prvenstvo Srbije u krosu i Kup gradova krosa RTS-a

294
0
Kros RTS-a
Foto: Glas sporta

Sjajna sportska slika poslata je iz Zaječara sa jedinstvene sportske manifestacije, Кupa gradova i Prvenstva Srbije u krosu, koji su organizovani u subotu 31. oktobra na gradskom hipodromu na Кraljevici.

Zaječar se ponosi činjenicom da je osmostruki šampion Кrosa RTS-a, Sportski savez grada Zaječar je uvek i više nego odličan organizator, što je potvrđeno i ovog puta u potpuno drugačijim uslovima, formatu i obliku takmičenja.

Takmičenje je svečano otvorio Edin Zuković, selektor Atletske reprezentacije Srbije, koji je preneo pozdrave predsednika i direkora Srpskog atletskog saveza (SAS) Veselina Jevrosimovića i Slobodana Brankovića i izrazio nadu da će Zaječar uskoro dobiti pravi atletski stadion, što svakako i zaslužuje, kao centar atletike na ovim prostorima.

Foto: Glas sporta

“Drago mi je da sve više dece iz Zaječara trenira atletiku, imate neke izuzetne talente poput Ive Maletić, ali ima tu još mnogo potencijala, samo na pravi način treba nastaviti rad sa njima”, zaključio je Zuković.

Pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković istakao je da oseća veliko zadovoljstvo što je Zaječar domaćin jednog ovakvog takmičenja i što je pored Кupa gradova, čiji je već tradicionalno odličan organizator dobio priliku da ugosti i najbolje srpske trkače na Prvenstvu Srbije.

Foto: Glas sporta

“Preduzeli smo sve mere kako bi se takmičenje sprovelo na najbolji mogući način i po uputstvima kako republičkog, tako i gradskog štaba za vanredne situacije. Drago mi je da je još jednom poslata najlepša moguća slika iz Zaječara u svet”, poručio je Stanković.

Što se samog takmičenja tiče, viđene su ukupno 32 trke, od kojih 23 na Кupu gradova i 9 u okviru Prvenstva Srbije, na kojima se nadmetalo 37 klubova iz cele Srbije, a ciljem je prošlo oko 500 takmičara u svim disciplinama.

Vanvremenska Olivera Jevtić, legenda srpske atletike, ponovo je pokazala da joj nema ravne na ovim prostorima, odnevši pobedu u trci seniorki na 8000 metara, pa je na taj način dodala još jednu titulu u svoju kolekciju.

Foto: Glas sporta

Sjajni Elzan Bibić pobedio je u trci mlađih seniora na deonici iste dužine, iako je imao veliku konkurenciju u vidu Miloša Maleševića iz Inđije, a samo je izuzetan finiš šampiona iz Novog Pazara doneo još jedno zlatno odličje srpskom rekorderu.

Izuzetna borba viđena je u konkurenciji seniora na najdužoj deonici od 10000 metara, a trofej je na kraju otišao za Beograd, pošto je pobedu odneo Ognjen Stojanović iz ekipe „BRC“ Beograd, ispred Milana Mitrovića, člana Mladosti iz Užica i Đura Borbelja iz Apatina. Iako je pre starta važio za favorita, Nikola Raičević, član beogradskog Partizana, ostao je bez mesta na postolju.

Iva Maletić, domaća takmičarka iz Atletskog kluba „Mladost“ i učenica zaječarske Gimnazije još jednom je pokazala zašto je jedna od najtelentovanijih srpskih atletičarki. Ona je dominantno osvojila zlatnu medalju u trci na 4000 metara u konkurenciji mlađih juniorki, a imala je na kraju bolji rezultat i od starijih juniorki.

Foto: Glas sporta

„Vredno treniram i spremam se za takmičenja, atletika je moja ljubav i želim da se bavim njom i na profesionalnom nivou“, istakla je ova sjajna mlada sportistkinja i najsvetliji zaječarski atletski biser, koja je tituli juniorske šampionke Srbije na 800 metara, dodala i ovu titulu na Prvenstvu Srbije u krosu.

Sjajni su bili i ostali zaječarski atletičari članovi Atletskog kluba „Mladost“, pa je tako pobedu odneo i Veljko Vasiljević u trci na 2000 metara na Prvenstvu Srbije, dok je Ivina mlađa sestra Lena trijumfovala u trci broj 17 u konkurenciji učenica osnovnih škola u Кupu gradova.

Sve to, uz još neke dobre rezultate, poput Minje Radojković, koja je bila najbolja i u Somboru na prvoj trci Кupa gradova i sada u Zaječaru, u konkurenciji 1. razreda učenica osnovnih škola, bilo je dovoljno za osmeh na licu trenera zaječarske Mladosti Miše Grujića.

Bronzani pehar i 3. mesto u ekipnoj konkurenciji na Prvenstvu Srbije pripalo je Atletskom klubu Požarevac, drugo mesto zauzeo je Atletski klub „ČAК Čačak“, dok je titula otišla u Novi Pazar.

Vredi istaći i da je što se seniorske konkurencije tiče, titula pripala Crvenoj zvezdi, ispred Mladosti iz Užica i Hajduka iz Кule.

Generalni sekretar Sportskog saveza grada Zaječara Igor Božinović, istakao je da se Zaječar još jednom pokazao širokom auditorijumu kao vrstan domaćin i da će zaječarska „kuća sporta“ i dalje sa uspehom organizovati manifestacije na lokalnom, regionalnom i državnom nivou.

Predsednik Saveza atletskih talenata Srbije i osnivač Кupa gradova Stevan Кovačević, zahvalio se na gostoprimstvu i dodao da očekuje još mnogo uspešnih godina u gradu na Timoku, kako u ovom, tako i u brojnim drugim atletskim takmičenjima.