Siniša Mali: U privrednu zonu u Zaječaru uloženo 200 miliona dinara

Siniša Mali
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, foto: Grad Zaječar

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas u Zaječaru sa gradonačelnikom Boškom Ničićem o ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji u tom gradu u uslovima pandemije koronavirusa.

Mali je održao sastanak sa velikim privrednicima tog grada, a zatim obišao privrednu zonu „Zapad“, u čije je infastrukturno opremanje država uložila 200 miliona dinara, kao i gradilište buduće fabrike kablova kompanije „Tel-kabl“, koja je prva investicija u ovoj poslovnoj zoni.

On je najavio dalja velika ulaganja u ovu lokalnu samoupravu, pre svega u zdravstvenu infrastrukturu, obnovu kanalizacione mreže, rekonstrukciju seoskih puteva, kao i izgradnju sportskih objekata.

Zaječar je, kako je rekao, zauzeo i značajno mesto u okviru projekta „Srbija 2025“, te se tako sa kineskom kompanijom „CRBC“(China Road and Bridge Corporation) radi na projektu izgradnje 50 kilometara nove kanalizacione mreže.

Takođe, izdvojili smo dva miliona evra za rekonstrukciju fabrike pijaće vode u ovom gradu, a sprovodi se i projekat rekonstrukcije zdravstvene ustanove Zaječar u vrednosti od 35 milona evra, napomenuo je ministar.

Prema njegovim rečima, još dve milijarde dinara biće uloženo u rekonstrukciju puteva u selima, a postavljen je i kamen temeljac za izgradnju novog stadiona sa 8.500 sedišta.

Ministar je preneo da je privrednike tog kraja informisao o paketima ekonomske podrške pripremljenim usled pandemije koronavirusa i pozvao ih da se prijave za treći paket državne pomoći.

U privrednoj zoni „Zapad“, koja će se prostirati na 95 hektara, već su započeti pripremni radovi na izgradnji severne i južne saobraćajnice, a za privrednu zonu je iz republičkog budžeta već izdvojeno 200 miliona dinara.

Velika ulaganja u Zaječar će biti nastavljena u narednom periodu, a sa tim idu i očekivanja daljeg trenda smanjenja nezaposlenosti – u ovom gradu je u februaru bilo 4.578 nezaposlenih, 2020. godine 4.964, a u februaru 2019. godine 5.699 nezaposlenih.