20. Evropsko prvenstvo mažoretkinja u Sokobanji od 6. do 9. septembra

131
0
soko-banja.org

Od 6. do 9. septembra 2018. godine, u Sokobanji će biti održano 20. Evropsko prvenstvo mažoretkinja. Ovu prvu manifestaciju evropskog nivoa Sokobanja je dobila zahvaljujući rezultatima koje je postiglo KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“, kao i naporima koje je član Nadzornog odbora EMA Dejan Đurić uložio, prenosi soko-banja.org.

Srbija ima pet registrovanih mažoro timova, od kojih su samo tri aktivna, a za ovaj uspeh je dobrim delom zaslužan tim belocrkvanskih mažoretkinja i dobra volja Sokobanjčana.

Bela Crkva je poznata po karnevalu, najstarijem u Srbiji, koji je prvi put održan 1828. godine, iako ova vrsta plesa nija popularna u Srbiji. Tim KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ osnovan je tek 2012. godine. Za tako kratko vreme osvojio je niz medalja i učestvuje u proseku na oko 40 manifestacija širom regiona. Ovu ekipu trenira Petra Franović iz „Zagrebačkih mažoretkinja“, najboljeg mažoro tima u Evropi, pa su uz vredne i talentovane učesnice osvojene i dve zlatne medalje u kategoriji „šou“ na evropskom prvenstvu. Iako deluje skladno, lako i graciozno, uvežbati pravovremeno okrete i bacanje palice je veoma teško, pogotovo uz brže ritmove.

Mažoret ples je nastao kao vid pratnje vojnog orkestra u Francuskoj pre 150 godina , kada su u paradnoj uniformi i uz vojnički korak prve mažoretkinje pratile vojnike u boj.

Uz saradnju Bele Crkve i Sokobanje potpisan je Ugovor o organizovanju ove manifestacije. Njega su potpisali za Evropsku mažoret asocijaciju, Alen Šćurić i za opštinu Sokobanja, Isidor Krstić, koji će biti na čelu organizacionog odbora Evropskog prvenstva kojem su pokrovitelji EMA i opština Sokobanja.

Dejan Đurić predsednik KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ i član Nadzornog odbora EMA, zadovoljan je jer su potpisivanjem ovog Ugovora i Sokobanjci pokazali izuzetno gostoprimstvo kao i predusretljivost, koja se ogleda i u rešavanju infrastrukturnih pitanja, koja su neophodna za organizovanje ovakvog događaja a sa kojima se odmah započelo.

Krenulo se sa izmenama u sportskoj dvorani, izgradnjom tribina i još nekim radovima. Ovime je sasvim sigurno da će pored 1200 učesnica iz 6 zemalja i 48 klubova i mnogobrojnih navijača i posetilaca biti postignut uspeh i u razvoju banjskog turizma. Prednost Sokobanje u odnosu na druge predložene destinacije se ogleda između ostalog i u samom centru mesta koji je pogodan za defile na otvorenom koji će se nakon dužeg niza godina održati na Evropskom prvenstvu.

Predsednik TO Sokobanje Ljubinko Milenković rekao je da će se takmičiti mažoretkinje iz Češke, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naše zemlje, koje će održati defile u subotu 8. septembra sa početkom u 14 časova, dok će se samo takmičenje održati u sportskoj hali. Pobedničke ekipe biće proglašene u nedelju 9. septembra od 18 časova.

Nakon ovog takmičenja sasvim je izvesno da će i Sokobanja po prvi put dobiti svoj mažoro tim i da će im belocrkavanske mažoretkinje pomoći u tome.