Naslovna Društvo „IN HONOR OF MY DONOR“ – planinarski uspon na Tupižnici 22. septembra!

„IN HONOR OF MY DONOR“ – planinarski uspon na Tupižnici 22. septembra!

15
0
facebook.com/In honor of my donor

„In honor of my donor“ naziv je planinarskog uspona koji će četvrti put biti organizovan na Tupižnici kod Knjaževca, 22. septembra 2018. godine.

Planinarenje organizuje Sandra Živković u čast nepoznatog donora čijim plućima diše, uz podršku udruženja “BUK“ i planinarskog društva „Babin zub“ iz Knjaževca, kao i „Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije“ iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“. Takođe, na planinarskom usponu učestvovaće i članovi OPSD “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara.

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca. Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa.

Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter. Edukativni – jer će učesnici imati prilike da saznaju o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi. Humanitarni – jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen Udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Plan i program – Subota 22.09.2018. godine:

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju, kod Knjaževca
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
09:30 Govor transplantirane osobe
09:45 Polazak na akciju
09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.

Više informacija na fejsbuk strani: In honor of my donor

 

Prethodni tekst„Izađi mi na teglu“ 21. septembra na Trgu oslobođenja u Zaječaru!
Sledeći tekstIzložba „25 godina likovne kolonije Gamzigrad“ otvorena u Loznici