Knjaževac: Nezaposlenim majkama preko 400.000 dinara!

Knjaževačke majke, koje su bez posla, i odluče se da rode treće dete, dobijaju pomoć!

163
0
Vantelesna oplodnja
Foto ilustracija: Pixabay
U okviru aktuelne nacionalne kampanje za povećanje nataliteta u Srbiji, knjaževačka lokalna samouprava, veliki deo budžetskih sredstava izdvaja za podsticanje radjanja kroz Program Fondacije za povećanje nataliteta.
Knjaževačke majke, koje su bez posla, i odluče se da rode treće dete, dobijaju pomoć u iznosu od 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate.

Kako kaže predesednik opštine, Milan Djokić, povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka lokalne samouprave, pa su u 2018.godini za Program Fondacije za povećanje nataliteta predvidjena sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara.

Svaka porodica za prvorodjeno i drugorodjeno dete dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, a za treće dete 100.000 dinara. Ono što je specifično za opštinu Knjaževac je podsticaj nezaposlenim majkama, za radjanje trećeg deteta, u iznosu 480.000 dinara, koji se isplaćuju u 24 mesečne rate.

Lokalna samouprava brine i o porodicama koje se bore sa sterilitetom, pa ni jedan par, koji se do sada obratio zahtevom za ovu vrstu pomoći nije odbijen. Iz budžeta se izdvajaju i sredstva za za pomoć u lečenje dece.

Uz sve mere koje lokalna samouprava preduzima u cilju  povećanja nataliteta, na više načina pruža se i podrška roditeljstvu.Svi knjaževački osnovci dobijaju besplatnu užinu, kao i besplatne udžbenike za svako treće, četvrto i peto dete u prodici. U školu, sa besplatnim knjigama, idu i učenici iz socijalno ugroženih porodica.

Svake godine, osnovne i srednje škole organizuju  besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednje škole i na fakultete. Na taj način, pomaže se i roditeljima a i učenicima kako bi što uspešnije nastavili školovanje i upisali se u željene škole i na izabrane fakultete.

Dokaz da se u Knjaževcu vodi računa i o tome da mladi ostanu u ovom gradu, ali i da dodju iz ostalih sredina je i Dom učenika srednjih škola, gde učenici sa teritorije opštine imaju besplatan smeštaj, kao i oni koju dolaze iz drugih gradova da bi upisali jednu od dve knjaževačke srednje škole.