Letnja škola tradicionalnih zanata u Ravni u znaku domaće radinosti

151
0
facebook.com/Zavičajni muzej Knjaževac

Uz podrsku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u organizaciji Zavičajnog muzeja Knjaževac, realizovana je još jedna Letnja skola u Arheo-etno parku u Ravni.

Program Letnja škola tradicionalnih zanata, Ravna 2018. Zavičajnog muzeja Knjaževac, ove godine nosi oznaku Evropske godine kulturnog nasleđa.

facebook.com/Zavičajni muzej Knjaževac

Škola u Ravni, u segmentu edukacija polaznika kroz predavanja i praktičan rad pletenja, okupila je devojke različitih dobi koje se uče veštinama dvopređne tehnike i pletenju dvopređnih čarapa, kao i tkanju.

Ovakvi programi izuzetno su važni za knjaževački Zavičajni muzej, čija je jedna od misija očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenosi Zavičajni muzej Knjaževac.

facebook.com/Zavičajni muzej Knjaževac

Letnja škola u Ravni zasniva se na: očuvanju tradicionalnih zanatatskih tehnika iz oblasti grnčarstva i dizajniranju muzejskih suvenira u vidu grnčarskog proizvoda, edukaciji polaznika kroz predavanja i praktičan rad pletenja dvopređnih čarapa i izrada dekorativnih predmeta u dvopređnoj tehnici karakterističnom za ovaj kraj, kao i upoznavanje polaznika kroz praktičan rad sa konzervacijom arheoloških i etnoloških predmeta od keramike.

facebook.com/Zavičajni muzej Knjaževac