Naslovna Društvo Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april u senci pandemije

Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april u senci pandemije

75
0
Dan planete Zemlje
Foto ilustracija: Pixabay
Vreme čitanja:47 Sekundi

Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, ove godine proteći će u senci pandemije virusa Kovid-19, zbog koje su otkazane mnogobrojne manifestacije.

Ovaj Dan obeležava se još od 1992. godine, kada je zvanično proglašen kao dan zaštite zdrave i čiste životne sredine, kao i dan spašavanja i pomoći ljudima, životinjama, pticama, insektima i geografskim oblicima reljefa, koji se menjaju i nestaju pod uticajem delovanja čoveka na zagrevanje planete.

U ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu. Dan planete Zemlje ove godine proteći će u senci pandemije virusa Kovid-19 zbog koje su skoro sve manifestacije otkazane.

Ovogodišnja tema obeležavanja Dana planete su klimatske promene, kao jedan od najvećih izazova čovečanstva. To je i poziv na pokretanje globalne akcije, iznalaženja kreativnih i inovativnih rešenja koja ne zagađuju planetu, prelaska na cirkularnu ekonomiju, na putu ka potiskivanju upotrebe fosilnih goriva i postizanju ugljenične neutralnosti.

IZVORTIMOK PRESS
Prethodni tekstAkcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaječaru
Sledeći tekstU Srbiji još 224 osobe zaražene koronavirusom, preminule 4 osobe