Naslovna Društvo Nemački ambasador Tomas Šib posetio Zaječar

Nemački ambasador Tomas Šib posetio Zaječar

nemački ambasador
Nemački ambasador na prijemu kod gradonačelnika Zaječara
U okviru obeležavanja 19 godina nemačko–srpske razvojne saradnje nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib posetio je Zaječar i razgovarao sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

Na prijemu u salonu Gradske uprave, između ostalog, razgovarano je o planovima i projektima koji će biti realizovani u narednom periodu.

„Pred nama je vreme još intenzivnije saradnje, i sada smo o tome i govorili. Deo projekata koji se tiču poboljšanja energetike i energetske situacije na području Zaječara, su projekti koji upravo idu preko nemačkih razvojnih agencija. Kada govorim o tome pre svega mislim na energane na biomasu, od kojih je jedna trebala da se gradi na Kraljevici, snage 0,75 do 1.00 megavati, a premestili smo je ispod srednjoškolskog centra i tamo će se graditi, a druga je kod Medicinskog centra i ona će biti mnogo veća, snage 2,2 megavata. Obe će biti na biomasu.“, rekao je Ničić

On je sa ambasadorom Nemačke razgovarao i uređenju i izgradnji infrastrukture, industrijskoj zoni „Zapad“ kao i razvoju turizma.

U okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, Nemačka je podržala Srbiju sa više od 1.8 milijardi evra, istakao je amasador Tomas Šib.

 „Postoji ceo niz projekata koji su uspešno realizovani u sklopu razvojne saradnje sa Nemačkom, koji će se i nastaviti, pa i projekat u vezi sa biomasom. Nastavljamo tu saradnju sa ciljem da istočna Srbija bude spremna i pripreljena za ulazak u Evropsku uniju i da ekonomski bude spremana za tržište Evropske unije. Ujedno radimo na tome i savetujemo nemačkim kompanijama i investitorima da otvore svoje kompanije ovde u Zaječaru, svakako je odluka do samih kompanija, ali mi kao nemačka ambasada ih ohrabrujemo da ne gledaju samo velike gradove, nego da gledaju krajeve koji su ekonomski manje razvijeni, i gde je nezaposlenost i odliv mozgova jedan od najvećih izazova“, rekao je Šib.

Ambasador je pohvalio saradnju u oblasti kulture i istako da je prilikom posete Feliks Romulijane bio impresioniran.

Gradonačelnik Zaječara je na kraju sastanka nemačkom amabasadoru poklonio repliku glave imperatora Galerija.

U zaječarskom pozorištu svečano obeleženo 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje

Nakon prijema ambasador je posetio Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ a zatim zaječarsko pozorište gde je izvedena pozorišna predstava „Punoletstvo“ Reflektor teatra i postavljena izložba „Dela znače“.

nemački ambasador
Predstava „punoletstvo“ Reflektor teatra , Foto: www.represent.rs

Osim u Zaječaru, do sada su rezultati nemačko-srpske razvojne saradnje predstavljeni u Beogradu i Subotici. Do kraja godine planiran je obilazak još nekoliko gradova u Srbiji, gde se takođe realizuju značajni projekti.