Nova usluga za obaveštenja o rezultatima PCR testa

139
0
telefon
Foto ilustracija: Pixabay

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje razvila je uslugu na Portalu eUprava koja građanima omogućava da primaju imejl i SMS obaveštenja da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov.

Automatski (info) servis obaveštava isključivo o tome da je rezultat gotov, a rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja e-zdravlje.gov.rs.

„Svesni činjenice da se u Srbiji dnevno testira više od 7 hiljada ljudi želeli smo da razvijemo uslugu koja će omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju informaciju da li je njihov rezultat gotov, bez potrebe da odlaze u domove zdravlja i da se izlažu i najmanjem riziku. Način života koji moramo da vodimo zbog koronavirusa, kao i nova normalnost u kojoj se svi nalazimo, jednostavno nameće da je elektronski način komuniciranja sada neophodan. eUprava je odgovor u ovim izazovnim vremenima i stoga još jednom apelujem na sve organe javne uprave da omoguće građanima da svoje poslove koje imaju sa državom završe putem mobilnog telefona ili računara“ – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, doc. dr Mihailo Jovanović.

Kako da se prijavite na servis?

– Na Portalu eUprava pokrenite uslugu Obavesti me o rezultatu PCR testa na COVID-19

  • Unesite svoj JMBG, kontakt imejl adresu i telefon kako biste primali obaveštenja i kliknite na taster Prijava
  • Ukoliko želite da primite obaveštenje i za članove svoje porodice, potrebno je da ponovite postupak i popunite ponovo prijavu
  • Onog trenutka kada rezultat bude gotov dobićete imejl i SMS poruku
  • Rezultat se može preuzeti elektronski na Portalu www.e-zdravlje.gov.rs korišćenjem naloga na Portalu eUprava ili unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja. Takođe, rezultat se može preuzeti i u ambulanti gde je uzet uzorak zatest.
  • Da biste koristili ovu uslugu ne morate biti registrovani korisnik Portala eUprava

Važno je napomenuti da se putem ovog servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na COVID-19 (brzi testovi), već isključivo o PCR testovima.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima PCR testa na virus COVID-19 (da li je rezultat pozitivan ili negativan), već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov.

Za sve nejasnoće, kao i pitanja u vezi sa rezultatima testova potrebno je da građani neposredno kontaktiraju ambulantu gde su se testirali i u razgovoru sa medicinskim radnicima dobiju odgovore na sva pitanja.