Obeležen Dan Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru

199
0

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar obeležila je Dan biblioteke i 152 godine rada.

Najaktivnijim korisnicima i saradnicima dodeljene su zahvalnice i nagrade. Najmlađi korisnik zaječarske biblioteke je Bogdana Nikolić koja ima dve godine, a najstariji Borislav Prvulović koji ima 87 godina.

„Stupio sam u ovu kuću pre 62 godine i od toga dana sam član ove biblioteke“, kaže Borislav Prvulović, najstariji član Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

„Ukoliko se odnos prema knjizi neguje od najranijeg detinjstva, verujem da će se knjiga iznova čitati. Lepo je što mi bibliotekari radimo sa knjigama, a teško je jer u današnje vreme tehnologija knjiga teško dolazi do čitaoca. Kako se menja društvo, tako i biblioteke proširuju svoje delatnosti. Ovo su mesta gde ljudi se međusobno povezuju, uče i razmenjuju znanja“, istakao je Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru

Takođe, otvorena je izložba Narodne biblioteke Srbije pod nazivom „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ i priređen muzički program.

„Bila nam je želja da proučimo kakvi su sve žanrovi i kakvi su se sve formati rađali u tom jednom nemogućem periodu za bilo kakvo stvaralaštvo“, rekla je Milena Đorđijević, Narodna biblioteka Srbije.