Počinje veliki Vaskršnji post

157
0
Vaskršnji post
Počinje Vaskršnji post , www.timokpress.rs
Vaskršnji post

Za pravoslavne vernike danas počinje Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, a koji se još zove Veliki post, Časni post i Velika četrdesetica.

Traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote. Na ovaj post, nadovezuje se post Strasne sedmice. Ukupno vreme trajanja posnog perioda je 48 dana. Završava se praznikom Vaskrsenja.

Sveti oci upozoravaju da post nije samo odricanje od hrane, već je najvažnije raditi na uzdržavanju od loših misli i dela, kojim ćete uspeti da pobedite telesne strasti duhovnom snagom.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja

Prva nedelja posta zove se Čista. Druga nedelja je Pačista. Treća nedelja je Кrstopoklona, jer se vernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i celivanje. Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je to vreme sredine posta. Peta nedelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedelja je Cvetna. Tako je nazvana po cveću i zelenim grančicama koje su deca i građani bacali pred Hrista pri njegovom ulasku u Jerusalim. Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u Pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu.