Potpisan ugovor o stipendiranju 50 borskih učenika i donaciji udžbenika i rančeva

1356
0
Ziđin i Milikić potpisivanje ugovora o donaciji za učenike
Foto: Grad Bor

U Boru je danas potpisan ugovor između Gradske uprave Bor i kompanija „Ziđin Koper“ i „Ziđin Majning“ o stipendiranju 50 učenika srednjih škola u iznosu od 700 dolara po učeniku kao i doniranju udžbenika za učenike od petog do osmog razreda i školskih rančeva za sve učenike osnovnih škola.

Nakon potpisivanja ugovora zamenik generalnog direktora kompanije „Ziđin Koper“ (Zijin Copper) Zou Gang rekao je prisutnim novinarima da je njihova kompanija izdvojila značajna sredstva za ulaganje u zaštitu životne sredine, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i druge oblasti.

Zou Gang, zamenik generalnog direktora kompanije „Ziđin Koper“ (Zijin Sopper), foto: Grad Bor

U Kini postoji poslovica: „Jaki mladi ljudi će državu učiniti jakom, ukoliko omladina napreduje i država će napredovati“. Zato je ovaj plan i nazvan planom razvoja obrazovanja „Budućnost“. Mi se iskreno nadamo da ćemo dati skroman doprinos razvoju osnovnog obrazovanja u Boru. Kompanija „Ziđin koper“ će pokrenuti program dodeljivanja stipendija za 50 učenika srednjih stručnih škola. Visina stipendije je 700 američkih dolara po učeniku. Deci, želim srećno odrastanje a gradu Boru još lepšu sutrašnjicu“, rekao je Zou Gang.

Zamenik generalnog direktora kompanije „Ziđin Majning“ Gan Jongang rekao je da je njihova kompanija preuzela inicijativu i odgovornost za ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i podizanje kapaciteta lokalnih zajednica.

Gan Jongang, zamenik generalnog direktora kompanije „Ziđin Majning“, foto: Grad Bor

U Kini imamo sličan projekat pod nazivom „Projekat nade“ čija je svrha da pomogne učenicima i stvori uslove za dalje školovanje. Nastojimo da sličnu zamisao realizujemo i u Boru pa smo odlučili da ovaj program nazovemo „Projekat Ziđina-a za budući razvoj obrazovanja. Doneli smo odluku da doniramo školske udžbenike za učenike od petog do osmog razreda, kao i školske rančeve za sve učenike osnovnih škola“, dodaje Jongang.

Ziđin kompanije su u predhodnom periodu imale dosta razumevanja za oblast zdravstva, socijalne zaštite, brige o deci i omladini a ovim projektom ulaganja u budućnost dece, pokazuju još veću društvenu odgovornost, izjavio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, foto: Grad Bor

Grad Bor je jedan od gradova u Srbiji sa najvećim privrednim rastom i najvećom prosečnom zaradom. Zahvaljujući pre svega Vladi Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i kompanijama „Ziđin Koper“ i „Ziđin Majning“ koje daju novu nadu i novu budućnost, ne samo gradu Boru, već i Istočnoj Srbiji.

Ziđin je u predhodnom periodu pokazao da ume i zna da reši istorijska pitanja koja se tiču ekologije i razvoja rudarstva na ovim prostorima, rekao je Milikić i dodao da će se Grad Bor pridužiti ovim donacijama tako što će za učenike od prvog do četvrtog razreda obezbediti besplatne udžbenike.