Naslovna Društvo Predata peticija i predlozi za pokretanje zaštite park-šume Kraljevica

Predata peticija i predlozi za pokretanje zaštite park-šume Kraljevica

37
Kraljevica
Kraljevica, foto: www.timokpress.rs

Fondacija Iskorak iz Zaječara predala je zaječarskom Gradskom veću predloge sa peticijom za pokretanje zaštite i unapređenje trenutnog stanja Spomen park-šume „Кraljevica“.

U prethodnih godinu dana ova organizacija sprovela je niz aktivnosti vezanih za pokretanje procesa zaštite i u saradnji sa stručnim licima izradila nekoliko dokumenata koji su predati loklanoj samoupravi, među njima su:

  • Peticija za sprovođenje aktivnosti za zaštitu Кraljevice (1.900 potpisa građana),
  • Predlog plana upravljanja Spomen park-šumom „Кraljevica“ Zaječar,
  • Studija „Turizam kao osnovni strateški pravac u očuvanju i održivom razvoju zaštićenog prirodnog dobra Spomen park-šume ’Кraljevica’ Zaječar“,
  • Anketa „Кako vidimo Кraljevicu?“ (ideje i mišljenja Zaječaraca o Кraljevici).
Park šuma Kraljevica - Spomenik Vešala
Foto: www.timokpress.rs

Ove godine navršava se 5 decenija od stavljanja Spomen park-šume „Кraljevica“ pod zaštitu, aktom tadašnje SO Zaječar. Međutim, procedura zaštite, za pola veka nije sprovedena do kraja – ovo prirodno dobro od posebnog značaja za Zaječar nije upisano u Centralni registar zaštićenih prirodnih dobara Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije. Takođe, sama Odluka o zaštiti nije ažurirana i poziva se na akte i zakone koji već dugo nisu na snazi, kažu u Fondaciji Iskorak.

S obzirom da je već duži niz godina Spomen park-šuma „Кraljevica“ Zaječar u prilično zapuštenom stanju, Fondacija Iskorak i Zaječarska inicijativa su kroz razne aktivnosti pokušale da animiraju lokalne službe i institucije da se Кraljevica adekvatno zaštiti i održava, a građane da se uključe u osmišljavanje ideja za uređenje i kreiranje sadržaja na Кraljevici.

Kraljevica, klupa, žene, proleće
Foto: www.timokpress.rs

Ove aktivnosti Fondacija Iskorak realizovala je kroz projekat „Naše kraljevsko mesto“ u okviru kojeg je snimljena i dokumentarna reportaža o stanju i potencijalu Spomen park-šumi „Кraljevica“ pod nazivom „Iznad grada“.

Realizaciju ovog projekta podržala je Beogradska otvorena škola, koja sprovodi projekat Zeleni inkubator u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Eber.

- mesto za reklamu -
IZVORTIMOK PRESS