Naslovna Društvo Skraćuje se policijski čas, penzioneri će moći u šetnju, pijace ponovo rade

Skraćuje se policijski čas, penzioneri će moći u šetnju, pijace ponovo rade

14
Zaječar, ulica Nikole Pašića
Zaječar, ulica Nikole Pašića, foto: www.timokpress.rs

Vlada Srbije usvojila je nove mere kojima se donekle relaksiraju dosadašnja ograničenja uvedena u borbi protiv širenja koronavirusa.

Policijski čas (zabrana kretanja) od sutra počinje od 18.00 umesto od 17.00 i traje do 5.00 ujutru.

Građani stariji od 65 godina moći će od sutra da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od pola sata.

Penzioneri će pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 sati do jedan sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Otvaraju se zelene pijace 

Zelene pijace od sutra su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa.

Od sutra je takođe dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Građevinci od sutra mogu da rade u punom kapacitetu 

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva), a rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

- mesto za reklamu -
IZVORVlada RS