U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU! Sutra je Bogojavljenje, a ovo su svi običaji: Obavezno ZAPAMTITE SNOVE

654
0
Foto: www.timokpress.rs

Pravoslavni vernici sutra slave praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz reke Jordan, kada mu je na rame sleteo Duh Božiji u obliku goluba – kao simbol čistote, krotkosti i čovekoljublja. Svojim krštenjem Isus je označio početak svoje propovedi.

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Običaji za Bogojavljenje

Počinje sezona venčanja – Običajni kalendar kaže da upravo od Bogojavljenja počinju dani pogodni za venčanja.

Plivanje za Časni krst – Godinama unazad, širom Srbije se organizuju se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je Hristos živeo. Verovalo se da bi na ovaj dan bilo dobro okupati se u reci radi boljeg zdravlja, a izuzetno zdravi i jaki pojedinci su ovo ritualno kupanje u reci obavljali pre izlaska sunca.

Otuda je ostao običaj da se za Bogojavljenje u reku baca Časni krst. Mladi se tada tačmiče ko će do njega stići prvi, jer upravo to simbolizuje sreću tokom cele godine. Po verovanju, krst bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice.

Čišćenje kuće – U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, to jest nečisti dani, koji traju od Božića.

Šta se kaže za Bogojavljanje

Iako je ovo pitanje prethodnih nekoliko godina predmet diskusije, vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Na Bogojavljenje se nikad ne posti

Bez obzira na to kog dana pada, na Bogojavljenje se nikada ne posti, jer se tzv. nekršteni dani započeti na Božić, završavaju ovim danom.

Narodna verovanja za Bogojavljenje

Devojke stavljaju ogledalce pod jastuk – Jedan od običaja koji se ponegde zadržao i danas odnosi se na neudate devojke. Naime, one noć pred Bogojavljenje stavljaju ogledalce pod jastuk, jer se veruje da će sanjati muškarca za kog će se udati.

Zahvatanje vode – Osim toga, nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale po neko zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući sledeće reči: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Posle toga bi zahvatale vodu i odnosile je do kućnog praga, gde su ih sačekivali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao i običaj da se ovako zahvaćena voda davala ostalim ukućanima da je piju, ali preko sekire, kako bi se izbegle eventualne svađe među njima tokom naredne godine.