Vatrogasno spasilačke jedinice u Boru i Zaječaru obeležile Dan zaštite od požara 7. novembar (FOTO + VIDEO)

353
0
FOTO: www.timokpress.rs

Dan vatrogasno-spasilačkih službi i Dan zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra 1834. godine, kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

FOTO: www.timokpress.rs

Na platou kod Doma kulture u Boru i na Trgu oslobođenja u Zaječaru, vatrogasno spasilačke jedinice predstavile su građanima simulaciju spasavanja i prikazali su opremu koju koriste.

„Povodom ovog dana, spasilački timovi Vatrogasno spasilačke jedinice Bor – tim za spasavanje iz ruševina i tim za spasavanje na vodi izveli su simulaciju spasavanja sa visina i nepristupačnih predela. Vatrogasci su predsravili vozila, sprave i opremu sa kojom rade na svim intervencijama u uslovima kada spasavaju ljudske živote i materijalna dobra i pokazali su na koji način se koristi ta oprema. Vatrogasno spasilački bataljon u Boru koji obuhvata još i Majdanpek, Negotin, Kladovo i Donji Milanovac, broji ukupno 37 vozila, a sam Grad Bor raspolaže sa pet kamiona za gašenje požara. U Boru ima 27 vatrogasaca spasilaca, a očekuje se prijem pet novih vatrogasaca naredne godine. Pored osnovnih aktivnosti, građanima i deci pružamo još i edukaciju kojom su obuhvaćene sve škole na teritoriji Grada Bora i u ovoj godini imali smo 80 edukacija u školama i preduzećima“, rekao je Ivan Janković, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Bor.

Ivan Janković, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Bor; FOTO: www.timokpress.rs

Na području Borskog okruga od početka 2018. godine bilo je ukupno 631 intervencija, a od toga 506 požara. U Boru je bilo 213 intervencija i od tog broja 146 požara. U ovoj godini u Boru je izvedeno 9 javno pokaznih vežbi, a na teritoriji Vatrogasno spasilačkog bataljona Bor 15 vežbi na javnim objektima, industrijskim postrojenjima i školama.

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru, Vatrogasno spasilačka jedinica Zaječar prezentovala je građanima opremu koju koriste i upoznali ih sa radom na intervencijama kao što su: požari; tehničke intervencije u saobraćaju; intervencije sa opasnim materijama; intervencije u slučaju poplava, klizišta i zemljotresa.

FOTO: www.timokpress.rs

Od početka godine, na teritoriji Zaječarskog okruga bilo je oko 500 intervencija, a Vatrogasno spasilački bataljon Zaječar koji još obuhvata i Boljevac, Sokobanju i Knjaževac, raspolaže sa 15 kamiona i 11 terenskih vozila. Takođe, u okviru zaječarskog bataljona postoji i tim za spasavanje i rad na vodi koji je specijalno obučen i ima svoju posebnu opremu, tako da operativno može da deluje u spasavanju od poplava. Na području Zaječarskog okruga ima 55 vatrogasaca, a u Zaječaru 24 vatrogasaca spasilaca.

U Republici Srbiji ovaj dan se obeležava 184 godina, u cilju informisanja javnosti o važnosti profesionalne službe zaštite od požara i vatrogasno spasilačke jedinice, koji kao osnovni zajednički cilj imaju zaštitu života ljudi i imovine.

Kako je obeležen 7. novembar – Dan vatrogasno-spasilačkih službi i Dan zaštite od požara u Boru i Zaječaru, pogledajte galeriju fotografija i snimak:

K.M.