VOZAČI OPREZ! Od 1. novembra obavezna zimska oprema!

49
0
Guma, auto, saobraćaj
Foto ilustracija: Pixabay

Od 2012. godine stupio je na snagu novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji nalaže da od 1. novembra do 1. aprila obavezna upotreba sve četiri zimske gume – ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu, u navednom periodu dozvoljena je ukoliko nema padavina ili leda.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu ili na bilo kom delu puta ukoliko sneg iznenadi. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Takođe, autobusi i kamioni moraju da imaju i lopaticu za čišćenje snega.

Stručnjaci savetuju korišćenje zimskih guma u naznačenom periodu, pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja, a i sneg neće moći da iznenadi vozače i neće morati da čekaju u redu kod vulkanizera. Zimska guma je konstruisana da odvodi vodu izvan gabarita vozila, pa smanjuje rizik od proklizavanja.

Fizička lica koja prekrše zakon plaćaju kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara. Za izazivanje udesa sa letnjim gumama sledi kazna do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

 

Prethodni tekstNegotinska biblioteka obeležila slavu Svetog Luku
Sledeći tekstNegotin: Duo „Arkord“ u Domu kulture „Stevan Mokranjac“