VOZAČI OPREZ! Od 1. novembra obavezna zimska oprema!

123
0
Guma, auto, saobraćaj
Foto ilustracija: Pixabay

Od 2012. godine stupio je na snagu novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji nalaže da od 1. novembra do 1. aprila obavezna upotreba sve četiri zimske gume – ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu, u navednom periodu dozvoljena je ukoliko nema padavina ili leda.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu ili na bilo kom delu puta ukoliko sneg iznenadi. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Takođe, autobusi i kamioni moraju da imaju i lopaticu za čišćenje snega.

Stručnjaci savetuju korišćenje zimskih guma u naznačenom periodu, pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja, a i sneg neće moći da iznenadi vozače i neće morati da čekaju u redu kod vulkanizera. Zimska guma je konstruisana da odvodi vodu izvan gabarita vozila, pa smanjuje rizik od proklizavanja.

Fizička lica koja prekrše zakon plaćaju kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara. Za izazivanje udesa sa letnjim gumama sledi kazna do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.