Zaječarska inicijativa vas poziva da budete heroji svojih komšiluka

185
0
Komšije u akciji
Foto ilustracija: Zaječarska inicijativa

Zaječarska inicijativa poziva Zaječarce da se prijave na konkurs „Komšije u akciji: Heroji Zaječara“ sa predlozima za uređenje svojih naselja i komšiluka. Svaka odobrena ideja biće podržana sredstvima u iznosu do 90.000 dinara.

Za sredstva mogu da konkurišu samo komšike i komšije – važno je da ih je više od 10 i da dolaze iz istog naselja. Nije potrebno da imaju bilo kakvo registrovano udruženje – kažu u Zaječarskoj inicijativi.

Osnovna svrha ovog programa jeste isključivo da okupi ljude koji žive u istom naselju i omogući im da zajedno urade nešto dobro za svoje okruženje – dakle , komšije mogu da bude veoma kreativne

Jedini uslov jeste da projekat uključuje direktno angažovanje komšija, a ne da se svodi isključivo na kupovinu robe (npr. da se samo nabavi mobilijar) ili nabavku usluga (npr. da se plati preduzimač da nešto uradi).

Kroz program se ne podržava investiciono održavanje zgrada. Ukoliko projekat bude odobren i ukoliko podrazumeva bilo kakve intervencije u javnom prostoru, on mora da bude u skladu sa važećim urbanističkim planovima grada. Takođe, sredstvima iz budžeta se ne mogu plaćati honorari i alkohol.

Pri odlučivanju, prednost će imati projekti koji donose korist celom naselju, odnosno što većem broju građana, koji aktivno uključuju što više komšija i komšika i koji podrazumevaju doprinos grupe koja konkuriše u naturi ili u novčanim sredstvima. 

Komšije mogu da konkurišu tako što će direktno popuniti kratak on-line formular na adresi prijava.zainicijativa.org ili tako što će isti formular preuzeti sa adrese forma.zainicijativa.org, popuniti ga i poslati na mejl heroji@zainicijativa.org.

Poslednji rok za prijavu u okviru programa Komšije u akciji: Heroji Zaječara je 4. 9. 2020.

Iz Zaječarske inicijative poručuju da ako svako u svom komšiluku uradi ono što može, ma koliko malo i beznačajno delovalo – grad može postepeno da se načini boljim mestom za život svih nas: „Ideja ove akcije, u koju inače čvrsto verujemo, jeste da kvalitet života u našem gradu, pre svega od nas samih zavisi, a ukoliko se otrgnemo apatije, udružimo i angažujemo – možemo da budemo heroji svojih ulica, sokaka, naselja i konačno – celokupnog grada. I to je poenta programa Heroji Zaječara”.

Ovo je inače još jedan u nizu programa donacija Zaječarske inicijative, koja je u prethodnih 12 godina podržala preko 170 projekata grupa građana i organizacija iz Timočke krajine u ukupnom iznosu od 250.000 dolara i time postala najveći donator u zemlji koji radi na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.