Frilenseri zarade i po 3000 evra – traži se kvalitet i koliko znaš, a ne kakvu diplomu imaš

Prostor za POMAK u Zaječaru organizovao je u četvrtak, 6. septembra, predavanje na temu "Rad putem interneta, mogućnosti i saveti".

252
0
u pomaku
www.timokpress.rs

Šta znači raditi putem interneta, kakvih sve poslova ima, kako tražiti posao?

O ovome kao i o prednostima i manama frilensera – slobodnjaka koji svoj dinar a ćešće evro i dolar zarađuju radeći bez ugovora od svojih kuća preko registrovanih onlajn platformi publici je na predavanju u Prostoru za Pomak u Zaječaru kroz primere pokušao da dočara Željko Crnjaković, vlasnik agencije za digitalni sadržaj Solutium i koordinator InfostudHub-a i Startit Centra iz Subotice.

www.timokpress.rs
Željko Crnjaković, „Prostor za Pomak“, Zaječar, TIMOKPRESS.RS

U Srbiji samostalno preko interneta radi više stotina hiljada osoba. Među frilenserima najviše ima programera i grafičkih dizajnera. Tu su i kontent kreatori, koji se bave pisanjem tekstova i osmišljavanjem sadržaja, zatim stručnjaci za SEO optimizaciju sajtova. Traže se i poznavaoci digitalnog marketinga, osobe za 3D modelovanje, video-animaciju, prevodioci, a popularno je i uživo onlajn podučavanje stranog jezika.

TIMOKPRESS.RS

Publiku u Pomaku, uglavnom mlade ljude, najviše je zanimalo preko koje internet platforme je najbolje raditi i gde se plaća najviše po projektu ili satu rada i koliko se može zaraditi.

„Kod nas najviše posla imaju programeri i dizajneri koji zarađuju od 1.000 do čak 3.000 evra u proseku. Posao je fleksibilan, sve zavisi od vaše organizacije, dobro je što nisi ograničen na nekoliko poslodavaca nego na čitav svet. Sa druge strane, nikad ne znaš koliko ćeš imati posla, možda jedan mesec zaradiš 3.000 evra, drugi ništa, zato je važno raditi kvalitetno i imati stalne klijente. Kod digitalnih zanimanja bitno je koliko znaš, a ne kakvu diplomu imaš, i onda pravi kvalitet dolazi do izražaja“, naglašava Željko Crnjaković i dodaje da ništa ne pada sa neba, od želje i volje da uložimo u sebe, učimo i radimo zavisi i uspeh.

TIMOKPRESS.RS

Domaćin predavanja „Rad putem interneta, mogućnosti i saveti“ bio je Prostor za Pomak u Zaječaru.

D.S.